Mana dreapta a Sfantului Nicolae, la km 0, in Bucuresti – Biserica Sfantul Gheorghe Nou

Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti isi sarbatoreste, in fiecare an, pe 6 decembrie – ziua de praznuire a Sfantului Ierarh Nicolae – cel de-al doilea hram. Mana dreapta a Sfantului Nicolae se gaseste in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, aflata in plin centrul capitalei – la kilometrul zero – de peste 400 de ani, fiind daruita de domnitorul Mihai Viteazul. Aici se oficiaza, an de an, slujbe speciale si o procesiune cu moastele Sfantului Nicolae, dupa care, acestea sunt asezate pentru inchinare, in partea dreapta a intrarii in biserica. Mii de credinciosi vin, incepand inca din ajun, sa sarute Dreapta Sfantului Ierarh.

In secolul al XVIII-lea, Biserica a fost in totalitate refacuta de catre Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu, motiv pentru care, dupa martiriul acestuia, sotia sa a ingropat in interiorul Bisericii, in secret, Moastele Sfantului Constantin Brancoveanu. O singura inscriptie a lasat Doamna Marica la vedere, dar si aceasta destul de discreta, pe candela ce ardea deasupra cinstitului mormant. A fost descoperita cu numai cativa ani in urma, in timpul curatarii acesteia de patina timpului. Din pacate, nu sunt indicii ca Doamna Marica ar fi descoperit si readus in tara si Moastele Sfintilor ei copii Mucenici – Constantin, Radu, Stefan si Matei – ori ale Sfantului sau ginere – Ianachie Sfetnicul.

Alaturi de Sfantul Ierarh Nicolae si de Sfantul Martir Constantin Brancoveanu, biserica de la kilometrul zero ii mai are ca ocrotitori pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.