Belarusia are un nou lider la conducerea Bisericii. Situația din țară și poziția Bisericii Ortodoxe

Ca răspuns la confruntarea publică apărută în Republica Belarus după anunțul rezultatelor alegerilor prezidențiale organizate pe 9 august 2020, Biserica Ortodoxă din Belarus a adoptat o poziție de menținere a păcii.

Pe 12 august, Exarhul Patriarhal al Întregii Belarusii, Mitropolitul Pavel de Minsk și Zaslavl, a susținut o conferință de presă, prin care a cerut să se „oprească ostilitățile și ura”, „să se păstreze pacea și coeziunea” în Republică. Mulți episcopi și clerici din Exarhatul de Belarus au solicitat încetarea violenței de ambele părți, vizitând victimele în spațiile de detenție temporară și spitale și le-au oferit asistență dihovnicească. În timpul Sfintelor Liturghii s-au rostit rugăciuni speciale în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe din Belarus.

Pe 15 august, Sinodul Exarhatului din Belarus a emis un „Apel către poporul Republicii Belarus, pentru a pune capăt confruntărilor populare”, în care amintea:

„Condamnând categoric violența, tortura, umilința, detenția fără temei, extremismul în toate formele și manifestările sale, minciunile și trădările, apelăm la toată lumea care iubește Patria noastră dragă, copiii, rudele și prietenii – să înceteze confruntarea. Ne aflăm aici – în patria noastră – să trăim mai departe, să ne creștem copiii, să creăm viitorul. Suntem poporul lui Dumnezeu și cetățeni ai Patriei noastre pământești – Republica Belarus. Suntem o familie. Și Dumnezeu interzice patimile păcătoase care ne înrobesc și ne transformă într-o mulțime crudă și oarbă, capabilă să distrugă casa Tatălui ei. Credem și sperăm că cei de la conducerea țării, chemată pe bună dreptate să-și respecte și să-și apere oamenii, vor opri violența, vor auzi vocile victimelor abuzate și nevinovate din perioada confruntării și că cei care au demonstrat cruzime vor fi aduși în fața justiției și vor fi condamnați după lege”.

Pe 21 august, Departamentul Sinodal al Bisericii Ortodoxe din Belarus pentru Relații între Biserică și Societate a emis o lămurire „cu privire la participarea credincioșilor la viața publică și politică”, arătând că Biserica „nu obișnuiește în misiunea sa să solicite participarea sau neparticiparea la acțiuni politice, dar condamnă cu fermitate toate tipurile de violență, incitare la ură și intoleranță la adresa oricui”, amintind clerului promisiunea pe care a făcut-o în fața lui Dumnezeu de a nu participa la viața politică a societății, pentru a nu fi o ispită și a deveni subiect de divizare a oamenilor”.

Ca urmare, Biserica Ortodoxă Rusă, în cadrul întâlnirii sinodale din 25 august 2020, desfășurată sub președinția Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al Întregii Rusii, și-a exprimat îngrijorare pastorală vizavi de conflictul social din Republica Belarus, care a implicat victime și suferințe umane, aprobând „Apelul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Belarus la adresa poporului Republicii Belarus de a pune capăt confruntării populare”. De asemenea, a hotărât să sprijine eforturile Exarhatului în restabilirea păcii și liniștii publice, avertizând asupra importanței menținerii unității între clerici, însă totodată a admis demiterea Mitropolitului Pavel de Minsk și Zaslavl, din funcția de Exarh Patriarhal al Întregii Belarusii, exprimându-i recunoștința pentru munca depusă, desemnându-l pe acesta drept Mitropolit de Ekaterinodar și Kuban.

Episcopul Veniamin de Borisov și Maryingor devine, de acum, Patriarh Exarh al Întregii Belarusii, Mitropolit de Minsk și Zaslavl, păstrând și administrarea temporară a Eparhiei de Borisov.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.