Mesajul Mitropolitului Lazăr, urmașul de astăzi pe Tronul Episcopal al Sfântului Luca al Crimeii, la sărbătoarea din 2020

“Iubiți frați și surori în Domnul!

Vă felicit din suflet la Sărbătoarea Sfântului Luca, Arhiepiscopul Simferopolului și Crimeii, marele sfânt al lui Dumnezeu, rugător și făcător de minuni, căruia ne închinăm cu credință și speranță arzătoare.

Personalitatea sa este încărcată de un mister nerostit. Vocea lui nu era puternică, dar slava furtunoasă a minunilor sale a măturat întinderea Crimeii și a întregii lumi. Faptele sale s-au imprimat în inimile oamenilor credincioși. Imaginea lui pare infinit de apropiată și de dragă, dar este ascunsă într-o mare tăcere. Așa a fost alesul binecuvântat al lui Dumnezeu, care nu a căutat niciodată propriile foloase în viață.

Deja în primii ani, viitorul Arhiereu simțea o nevoie irezistibilă de a-i sluji pe oamenii săraci și suferinzi, de a le alina suferința cu toată puterea, iar acest principiu a determinat întreaga cale a vieții minunatului Episcop al lui Dumnezeu. El a trebuit să îndure mult în anii dificili ai ateismului: trei arestări și unsprezece ani de închisoare și exil, umilire nedreaptă, însă nimic nu i-a putut zgudui fermitatea spiritului și fidelitatea față de Hristos.

Fiind direcționat către amvonul Crimeii, acest vas ales al lui Dumnezeu a adus o contribuție de neprețuit la renașterea vieții spirituale din peninsulă.

Într-adevăr, prin faptele și viața sa virtuoasă, Arhiepiscopul Luca a strălucit pe pământul Crimeii, ca o stea a dimineții. Iar pentru Biserica lui Hristos, era un soare strălucitor și o lume înmiresmată!

Dragi frați și surori! În prezent, în această minunată mănăstire, avem cu adevărat mare milă și fericire zilnic, pentru că ne putem ruga lângă sfintele sale moaște nestricăcioase, pentru ca sfântul să ceară lui Dumnezeu vindecarea rănilor sufletești și trupești, vindecarea de întristare, de întristările cu care ne umple această lume.

Încă o dată, felicit întreaga lume, la această sărbătoare! Îmi doresc, cu rugăciune, ca sărbătoarea de astăzi să ajungă la familiile noastre acasă și să ne sfințească viața.

Toți, în dragoste și armonie, să ne îndeplinim slujba în folosul Bisericii lui Hristos, Patriei și vecinilor noștri. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, prin rugăciunile Sfântului Luca, Arhiepiscopul Simferopolului și Crimeii, cu multe veri bune. Fie ca binecuvântările lui Dumnezeu să fie cu voi, cu toți!

Mitropolitul Lazăr de Simferopol și Crimeea, 11 iunie 2020

Traducere Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.