Catedrala Sfantul Nicolae din Nisa: 100 de ani de la sfintire

Catedrala Sfantului Nicolae din Nisa la 100 de ani Catedrala Sfantului Nicolae din Nisa a ajuns la implinirea a 100 de ani de la sfintirea sa, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Cu aceasta ocazie, Sanctitatea Sa, Patriarhul Kirill al Rusiei, a adresat un mesaj "organizatorilor, participanților și oaspeților la festivitățile de marcare a centenarului sfințirii Bisericii Sfantul Nicolae din Nisa", pe care il redam mai jos:

"Preasfintiti Episcopi, preacucernici parinti, frați și surori!

Ii salut cordial pe toti cei care s-au adunat într-una dintre cele mai frumoase biserici rusești din Europa de Vest, cu hramul Sfantul Nicolae vindecatorul, pentru a sărbători centenarul sfintirii acestui lacas.

Istoria acestei biserici este indisolubil legată de cea a dinastiei regale a Rusiei. Marele Print Nicolae Alexandrovici, fiul Impăratului liberator Alexandru al II-lea, a murit subit în anul 1865, în urma unei boli, in Nisa. Dorinta de a onora un print decedat aici a facut ca, la scurt timp, sa fie construita o biserica, cu intentia de a sluji comunitatii ruse locale. Lucrarea a fost realizată datorită ultimul țar rus, Sfantul Nicolae al II-lea, si mamei sale, Impărăteasa vaduva Maria Feodorovna. In data de 17 decembrie 1912, biserica a fost sfințită si inchinata Sfantului Nicolae, de Episcopul de Myra.

Biserica Sfantul Nicolae este, in prezent, una dintre cele mai remarcabile monumente din Nisa. Iconostasul și unele dintre obiectele care o împodobesc sunt clasificate drept monumente istorice. Sper că, după finalizarea renovarii, biserica sa poata fi admirata in toata splendoarea sa, atat de locuitorii Nisei cat si de toți cei care vizitează orașul.

Hristos Mântuitorul sa vă întăreasca în bine, si sa va dea, prin rugăciunile Sfântului Nicolae taumaturgul, unitate duhovniceasca, mila, iubire frățească si duhul smereniei.

Fie ca binecuvântarea lui Dumnezeu să fie peste voi toți!"

Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.