Relatari: Sfanta Mucenita Varvara in Salina Ocnele Mari – 2012

Sfanta  Varvara in Salina - Ocnele Mari dec 2012 slideÎn ziua prăznuirii „Sfintei Muceniţe Varvara”, 4 decembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Salina – Ocnele Mari, care îşi serbează ocrotitoarea.

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor şi arhitecţilor creştini ortodocşi, a început luni, 3 decembrie, după amiază, cu slujba de Priveghere. A doua zi, dimineaţa, în Salina de la Ocnele Mari a fost adusă spre închinare, din Arhiepiscopia Tomisului, o raclă cu fragmente din moaştele Sfintei Muceniţe Varvara.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul a elogiat viaţa şi martiriul Sfintei Muceniţe Varvara, evidenţiind credinţa, răbdarea şi iubirea jertfelnică pentru Domnul Hristos, Mirele său, dovedită de muceniţă în faţa păgânismului propovăduit în vremea aceea până chiar şi de tatăl său.

La final, Părintele Ierarh a mulţumit tuturor celor care au organizat această înălţătoare sărbătoare creştină ortodoxă şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi, oferindu-le în dar cărticele de rugăciuni. Deasemenea, Preasfinţia Sa a dăruit tânărului Laurenţiu Ploscaru, medaliat cu aur la concursurile europene şi Balcaniada de Matematică, câte o icoană cu Maica Domnului şi cu Sfânta Varvara şi mai multe cărţi religioase.

La iniţiativa preotului paroh Petre Veţeleanu, de anul acesta Parohia Trăistari a dezvoltat proiectul „Spirit românesc” prin care a fost constituită o bursă numită „Preot Gheorghe Vețeleanu” şi atribuită tânărului Laurenţiu Ploscaru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

După Sfânta Liturghie, corul de copii al Parohiei Trăistari, din Ocnele Mari, care sunt angrenaţi în proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, sub îndrumarea părintelui paroh Petre Veţeleanu şi a Prof. Dumitru Marius Neagu, au susţinut un microrecital de colinde tradiţionale româneşti.

Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Veţeleanu din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialităţi locale şi centrale, angajaţi ai salinei, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi numeroşi turişti din ţară.

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniţă Varvara este protectoarea minerilor, arhitecţilor şi a constructorilor creştini ortodocşi. Muceniţa a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.(Sinaxar)

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.