Moastele Sfantului Luca de Simferopol (Crimeea), aduse in Belgia

sfantul luca de simferopol Eparhia de Belgia a Patriarhiei Ecumenice l-a primit zilele trecute, in Biserica Sfintii Arhangheli din Bruxelles, pe Arhimandritul Nectarie Antonopoulos, starețul mănăstirii Sagmata din Teba, care a adus cu el un fragment din moaștele Sfantului taumaturg Luca, Episcop de Simferopol, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sfantul Luca al Crimeii (mai precis, de Simferopol si Crimeea), s-a nascut la 14 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice In 11 iunie 1961. Mai Intai a fost Doctor in medicina si profesor, apoi si Arhiepiscop de Tambov si Miciurinsk, ulterior de Simferopol si Crimeea.
Extrem de renumit ca medic, considerat genial, atat la nivelul teoretizarii, cat si al practicii de spital, a venit cu multe imbunatatiri recunoscute international, in privinta practicarii anesteziei si a chirurgiei.

O perioada, acesta s-a aflat intr-un conflict interior, in sensul ca nu stia cum sa impace profesia sa de medic – la care nu a renuntat practic niciodata – cu chemarea arhiereasca. Dar, intr-o zi a auzit o voce din cer, care l-a intarit ca ambele sale activitati sunt pe placul lui Dumnezeu, si ca datoria sa de medic nu trebuie parasita.

Fiind inchis in perioada comunista, pentru mai multi ani, a rabdat umilire si tortura, sarind insa in ajutorul tortionarilor sai, atunci cand il solicitau pentru interventii chirurgicale, in problemele lor de sanatate. Ca pastor, nu a incetat sa predice despre Ortodoxie, chiar atunci cand era amenintat cu moartea.
A fost canonizat in 1995 de catre Biserica Ortodoxa Ucraineana, iar la 25 mai 1996 – recunoscut si de Patriarhatul rus, cu data de sarbatorire la 11 iunie, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In anul 2010, in ziua de 13 martie, la Biserica Ortodoxa din Spitalul Parhon Bucuresti, au fost aduse spre inchinare Sfinte Moaste ale Sfantului Luca al Crimeei, din Ucraina.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.