Liderii crestini din Tara Sfanta sustin aderarea Palestinei la ONU

palestina in ONU100 de lideri creștini ai comunitatilor din Țara Sfântă au semnat o scrisoare catre țările europene, solicitând din nou sprijinul pentru aderarea Palestinei la ONU, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

„Palestina, Țara Sfântă, este patria noastră. Rădăcinile noastre se întind aici de secole. Noi, creștinii palestinieni, suntem descendenți ai primilor creștini. Suntem, totodata, componentă organică și integrantă a poporului palestinian. Și, la fel ca frații nostri, palestinieni musulmani, și surori, ni s-au refuzat drepturile noastre naționale și umane, de aproximativ un secol.

Am îndurat deposedari și exil forțat, încă din 1948, atunci când două treimi din creștinii palestinieni au fost expulzați din casele lor, cu forta. Prezența noastră în Tara Sfânta a fost amenințata de atunci, sufocata de un zid șerpuitor, care a devorat țara și au lipsit de speranta congregațiile noastre și pacea în țara care a fost binecuvântata cu nașterea Prințului Păcii. Am perseverat, in 64 de ani de exil și 45 de ani de ocupatie, ghidandu-ne de Mesajul Lui de pace. Noi, creștinii palestinieni, am spus multe! Mesajul nostru este simplu: pentru a obține pacea, lumea trebuie să vorbeasca despre ocupație și degradarea demnitatii umane.

Ca lideri ai comunității creștine din Palestina, avem dreptul sa căutam o pace dreaptă, care sa duca la reconciliere și la obtinerea drepturilor noastre fundamentale. Status quo-ul actual este de neconceput. Pe de o parte, există un popor sub ocupație și, pe de altă parte, o putere ocupanta beligerantă care funcționează fără întrerupere pentru a ne distanța de pacea căutata și pentru care ne rugam. Noi, creștinii avem datoria de a infrunta opresiunea. În documentul nostru Kairos, noi, creștinii palestinieni, declaram ca ocupația israeliană a terenurilor palestiniene este un păcat împotriva lui Dumnezeu și a umanității, pentru că ii privează pe palestinieni de drepturile lor fundamentale, umane, dăruite de Dumnezeu.

Incheierea ocupației israeliene este singura cale pentru palestinieni, creștini și musulmani, de a se bucura de o viață de prosperitate și progres. Acesta este cel mai sigur mod de a ne continua prezența creștină în acest spatiu, in țara noastră Sfântă. Acesta este modul prin care ne putem păstra istoria noastră și putem ajuta la dărâmarea zidului ocupatiei, prin care Ierusalimul și Betleemul au fost separate pentru prima dată de la nașterea Creștinismului.

Noi, liderii palestinieni creștini, o parte din oamenii indigeni ai Țarii Sfinte și descendenti ai primilor creștini, am fost martorii transformarii acestui tinut, de-a lungul secolelor. Noi am suferit pierderi și am purtat crucea in toti acesti ani. Ocupația, opresiunea, exilul și apartheidului au făcut din fiecare zi o zi de Vineri. Sperăm că rugăciunile voastre și acțiunile, alaturi de ale noastre, ne vor ajuta sa ne apropiem de ziua învierii noastre, ca națiune liberă.

Credem ca inițiativa Organizației pentru Eliberarea Palestinei, de a consolida statutul Palestinei în Natiunile Unite, ca Stat Observator, este un pas pozitiv, colectiv și moral, care ne va apropia de libertate. Acesta este un pas în direcția corectă, pentru cazul unei păci juste în regiune. Susținem pe deplin această actiune, la fel cum am sprijinit cererea Palestinei de a fi membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite, si cu un an în urmă. De aceea, solicitam guvernelor europene să aprobe pe deplin situația palestiniana, doar pentru libertate și independență.

Comunitatea internațională, și Europa in special, au o responsabilitate istorică față de drepturile palestinienilor. Europa a militat mult timp pentru valorile pacii și drepturilor omului. Acum, Europa poate reflecta asupra acestei poziții principiale, ajutand Palestina. Facem apel la voi pentru a sprijini eforturile noastre de exercitare a unei paci reale, prin alinierea pozițiilor și activităților la dreptul internațional și la rezoluțiile ONU și prin sprijinirea ofertei ONU pentru Palestina. Din Țara Sfântă, facem apel la dumneavoastră să faceti acest pas cu pace, cu corectitudine, impreuna, către eliberarea noastră si celebrarea pacii, catre o realitate pe nedrept negata" – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.