Terenurile Manastirii Mor Gabriel “nu pot fi inapoiate” de statul turc. Tensiunile in zona cresc

intrare Manastire Mor Gabriel SE Turcia wikipedia Turcia este si casa creștinilor-siriaci, populatia acestora extinzandu-se în întreg Orientul Mijlociu. În anii 1990, creștinii siriaci au fugit din Turcia, dupa multi ani de lupte intre Statul Turc si rebelii curzi. În ultimii ani, acestia s-au intors. O serie de procese pe marginea mănăstirii istorice Mor Gabriel, în sud-estul Turciei, a pus insa întoarcerea lor sub semnul indoielii, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Timp de 1.600 de ani, clopotul Manastirii ortodoxe siriace Mor Gabriel, a chemat oamenii la rugăciune. Slujbele aveau loc in limba aramaică, limba veche vorbită în vremea lui Hristos.

Construcția si imprejurimile au supraviețuit invaziilor de perși, arabi, mongoli, turci și kurzi. Dar, acum pare sa aiba loc o noua lupta. O decizie pe marginea acestui teren, a celei mai inalte instante din Turcia, a fost acordata de curand în favoarea statului turc.

Conform unor reprezentanti ai manastirii, intervievati de Vocea Americii, instanta ar fi pierdut documentele care dovedeau dreptul de proprietate asupra terenurilor mănăstirii, iar judecătorii au cerut marturii din urma cu 120 de ani, ca dovezi, in acest caz.

Statul a deschis șase actiuni în ultimii patru ani. O altă preocupare ar fi aceea ca procurorii sustin ca aici ar fi existat inainte o moschee.

Ismail Erkal administreaza localitatea și avertizează ca disputa pe marginea manastirii devine din ce in ce mai tensionata.

Controversa apare din faptul ca creștinii siriaci au început sa revina pe terenurile lor – ajutând la întinerirea zonei, inclusiv a orașului Midyat, unde este localizata mănăstirea. In momentul plecarii acestora, in special in SUA, satele din jur au încercat să preia terenul creștinilor siriaci, lăsat în urmă, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.