Eveniment deosebit la Scoala Ortodoxa de Fete din Betania – locul Martei si al Mariei

Scoala Ortodoxa din Betania - Marta si Maria In data de 31 mai 2012, a avut loc în Betania, in Ţara Sfântă, sărbătoarea de comemorare a 75 de ani de la infiintarea Scolii Rusesti Ortodoxe de Fete. Şcoala a luat nastere în 1937, la initiativa misiunii bisericesti ruse din Betania.

La festivitati au participat Arhiepiscopul Teodosie de Sevasta (Patriarhia Ierusalimului), Episcopul Agapit de Stuttgart (Germania, vicar al eparhiei Bisericii Ruse din afara tarii), stareţi ai Mănăstirilor de pe Muntele Măslinilor şi Ghetsimani, ambasadorul Federaţiei Ruse în Israel, S. Iakovlev, colaboratori ai reprezentantei Federaţiei Ruse pe langa instituţiile palestiniene, precum şi alte personalităţi.

Betania este situata la trei kilometri distanta de Ierusalim, pe versantul dinspre Ghetsimani, al Muntelui Măslinilor. În anul 1907, şeful misiunii Bisericii din Ierusalim, arhimandritul Leonid Sentov, a achizitionat terenul şi a construit o casă pentru pelerini. În 1930, pe acest teren, în cinstea ospitalitatii evanghelice a Mariei şi Martei, a luat nastere o comunitate de surori care a format treptat obstea Învierii lui Hristos din Betania.

În 1934, in timpul unor lucrari efectuate pe terenul comunitatii, s-au descoperit fragmente ale unei capele vechi şi dale de piatra dreptunghiulare, care aminteau de treptele aflate la intrarea în biserici. O placa purta următoarea inscripţie în limba greacă: "Aici, Marta şi Maria au auzit pentru prima dată vocea Domnului înviat din morţi".

Aceasta descoperire demonstreaza faptul că intalnirea Mântuitorului cu Marta şi Maria a fost legată de acest loc în trecut. Pe locul descoperirii pietrei a fost ridicata o capelă mică, numită "Capela Mariei", mai informeaza seviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.