Patriarhul Kirill regretă ca Ciprul de Nord se afla sub control turcesc

Hrisostom II si Kirill Conform datelor primite de la corespondenti Lacasuri Ortodoxe aflati in Nicosia, in data de 9 iunie 2012, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse a deplâns faptul ca nordul Ciprului se afla sub control turc şi s-a plâns de "discriminarea faţă de credincioşii ortodocşi, în zona de ocupaţie".

"De 38 de ani, indelungati, Biserica Ortodoxă Rusă a empatizat cu Biserica Cipriotă şi cu oamenii ei, datorita unei rani care rămâne nevindecata – divizarea forţată a insulei, în două părţi, şi discriminarea împotriva credincioşilor ortodocşi în zona de ocupaţie", a spus Patriarhul Kirill al Moscovei, la intalnirea cu Primatul Bisericii Cipriote, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, în timpul unei şedinţe a Sfântului Sinod, in Nicosia.

În ciuda "unei tristeţi ce planeaza asupra lacasurilor creştine sfinte, în partea de nord a insulei, acestea fiind distruse sau profanate, iar drepturile religioase ale populaţiei ortodoxe fiind in continuare incalcate, Biserica Cipriotă se afla totusi intr-un proces activ de dezvoltare", a spus Patriarhul Kirill.

"A fost o bucurie sa primesc vestea creşterii numărului de eparhii în Biserica Cipriotă, acest fapt permitandu-i să isi rezolve problemele de zi cu zi", a mai spus el.

Patriarhul l-a apreciat pe Chrysostomos al II-lea pentru interacţiunea mai strânsă, recenta, între Bisericile Ortodoxe din Orientul Mijlociu şi cele din Africa de Nord, în faţa "ameninţărilor asupra fraţilor noştri din teritoriile care au fost dintotdeauna creştine".

Patriarhul Kirill a mai declarat ca a simţit de datoria sa să îşi exprime sprijinul pentru Biserica Cipriotă, "în aceste timpuri de încercări, de a ridica glasul sau în apărarea lacasurilor creştine sfinte, şi de a lua in discutie varianta unor miscari comune pentru conservarea Creştinismului în regiune".

El a apreciat Ciprul, pentru gazduirea multor rusi, care si-au părăsit ţara în timpul transformări economice şi politice, şi a apreciat insula care a fost intotdeauna o destinatie speciala pentru pelerinajul ortodox, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.