Anul omagial al Sf. Maslu și al îngrijirii bolnavilor, in Episcopia Tulcei

Sf maslu in Episcopia Tulcei În Episcopia Tulcii au debutat ieri, 12 iunie 2012, conferințele preoțești semestriale cu tema 2012 – Anul omagial al Sf. Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Conform indicațiilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conferința a tratat Taina Sfântului Maslu în cele 3 mari puncte: prezentare biblico-patristică și istorică, Taina Sf. Maslu – semnificație teologică și existențială și Taina Sfântului Maslu sub aspect liturgic. Lucrările conferinței s-au desfășurat începând cu ora 10,00 în sala de ședințe a hotelului Esplanada, ele desfășurându-se sub președinția Preasfințitului Părinte Visarion Episcopul Tulcii.

În cuvântul de deschidere, Preasfinția Sa a subliniat importanța proclamării anului 2012 ca Anul omagial al Sf. Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, prezentând punctele tematice care vor fi tratate în cadrul conferinței.

Conferința, în toate cele 3 puncte ale ei, care privesc în mare, partea doctrinară și istorică, precum și partea practică fost tratată de către Pc. Pr. Laurențiu Traian de la parohia Tudor Vladimirescu – primele două puncte – și Pc. Pr. Prof. Eugen Caragață, de la parohia Înălțarea Domnului și Sf. Lazăr din Tulcea – punctul al treilea.

Intervențiile ulterioare pe marginea temei, venite din partea numeroșilor preoți au adus numeroase contribuții și mai ales explicații practice, necesare atât preoților dar mai ales credincioșilor. S-a pledat pentru uniformizare liturgică privind condițiile oficierii Tainei Sfântului Maslu și pentru o mai vie implicare a parohiilor în acțiunile social-filantropice ale comunității.

În final, a fost prezentată preoților participanți spre achiziționare cartea d-lui dr. Emanuel Tăvală, Nicolae Nifon Bălășescu – ,,între călugărul chirovag” și ,,luceafărul rătăcitor”, cel care în Dobrogea este considerat părintele ,,dăscălirii,, românilor din Imperiul Otoman.
În zilele de 13 și 14 iunie seria conferințelor preoțești va continua în Episcopia Tulcii cu preoții din Protopopiatele Niculițel și Babadag.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: contributor Pr. Felix Neculai, consilier cultural

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.