Intrarea în Ierusalim a Domnului – Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea

Intrarea in Ierusalim a Domnului - Catedrala din Valcea 2012 În Duminica a şasea din Postul Sfintelor Paşti, zi în care creştinii ortodocşi prăznuiesc „Intrarea triumfală în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, astăzi, 8 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii în seara zilei de 7 aprilie, pelerinajul de Florii intitulat „Pelerinajul şi rugăciunea, mijloace pentru însănătoşirea fiinţei umane”, iar astăzi a continuat cu „Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos”, slujba Utreniei şi cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, în cuvântul de învăţătură rostit, a explicat pericopa evanghelică, arătând însemnătatea deosebită a acestui Praznic Împărătesc şi îndemnându-i pe credincioşi să se pregătească duhovniceşte pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea din morţi a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Praznicul Intrării în Ierusalim al Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos este o sărbătoare a bucuriei şi a nădejdii, pentru că Domnul ne cheamă şi ne aşteaptă în Împărăţia Sa cerească. Mulţi dintre fiii Bisericii nu au ajuns la Ierusalimul cel pământesc, Cetatea Ierusalimului din Ţara Sfântă, însă au posibilitatea în fiecare sărbătoare şi duminică să ajungă în Noul Ierusalim, care este Biserica întemeiată de Hristos Domnul, înnoită cu harul Lui şi binecuvântată spre a noastră mântuire”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe numeroşii credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie urându-le să petreacă Săptămana Patimilor în post, în pace şi linişte sufletească.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala “Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de prof Marian Cristinel Stroe.
La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea au participat numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.