(FOTO) Noul Hram al Manastirii Plataresti: Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

Noul Hram al Manastirii Plataresti, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

Manastirea Plataresti din apropierea Bucurestiului, monument istoric ctitorie a domnitorului Matei Basarab, si-a serbat noul ocrotitor, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Manastirea a fost, in perioada comunista (intre 1960 – 1989), spatiu pentru bolnavi alienati mintal, conform documentelor oficiale, insa localnicii spun ca in chiliile pe care maicile au fost obligate de comunisti sa le paraseasca au fost aduse mai intai femei de strada, apoi alternand copii si adulti bolnavi mintal.

©Autor si redactare: Carmen-Ana Ionpentru Lacasuri Ortodoxe®


La dorinta maicii Starete Varvara Arnautu si a celorlalte maici vietuitoare in acest lacas ortodox, cu binecuvantarea Preasfintitul Vincentiu, episcopul Sloboziei si Calarasilor, Manastirea Plataresti are, pe langa Sfantul Mercurie (25 noiembrie), un al doilea ocrotitor, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie).

La Slujba hramului a participat, din partea Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, Parintele Arhimandrit Rafail Mit, exarhul Manastirilor si Schiturilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor.

Preacuviosul Parinte Rafail Mit, exarhul Manastirilor si Schiturilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor, a primit duminica, 11 iulie 2010, hirotesia intru arhimandrit, ca o incununare a muncii depuse in eparhie.

Numita stareta a acestei Manastiri la 1 septembrie 2009, maica Varvara a inceput o adevarata lupta cu degradarea cladirii manastirii, chiliilor si dependintelor dezafectate, finalizand lucrarile de restaurare (incepute de predecesorii sai) a unui corp de chilii, sfintit cu ocazia acestui hram.

"Cand am intrat pentru prima data in aceasta manastire, primul lucru pe care am pus ochii a fost icoana ferecata a Sfantului Ilie, innegrita de vreme ca abia iti puteai da seama ce reprezinta. Am luat-o imediat si am lustruit-o, i-am pus o candela… cred ca atunci a izvorat prima data gandul sa ii cerem Sfantului ajutorul ca ocrotitor al acestui sfant lacas, iar maicile m-au incurajat." a declarat maica stareta, pentru Lacasuri Ortodoxe.

in cuvantul tinut la sfarsitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Parinte Arhimandrit Rafail Mit, exarhul Manastirilor si Schiturilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor a confirmat celor prezenti: "Preasfintitul Vincentiu, episcopul Sloboziei si Calarasilor, a binecuvantat si iata ca aceasta manastire are, incepand de astazi, un hram de vara, pe Sfantul Ilie Tesviteanul."

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 27/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.