Sfanta Paraschiva in Episcopia Tulcei

?i in judetul Tulcea, Sfanta Paraschiva se bucura de o cinstire deosebita, fiindu-i inchinate un numar de 12 biserici si o manastire.

Astfel bisericile parohiale din: Ceatalchioi, Malcoci, Plopu, Ceamurlia de Jos, Cerbu, Corugea, Daeni, Satu Nou, Alba, Niculitel I, Smardan si Traian au ca ocrotitoare pe „sfanta folositoarea celor dintru nevoi” pe cuvioasa Paraschiva.


La fel nou infiintata manastire de la Visterna este pusa tot sub obladuirea ei.

An de an si credinciosii tulceni merg in pelerinaj la racla sfintei la Iasi, unde primesc har si binecuvantare intorcandu-se la casele lor mai intariti in credinta si cu mai mult spor duhovnicesc.

Anul acesta credinciosii din Malcoci, unde se afla atat vechea cat si noua biserica inchinata Sfintei Paraschiva vor avea bucuria de a participa in ajun la slujba Vecerniei arhieresti impreunata cu Litia urmata de cuvantul de invatatura al arhipastorului lor.

A doua zi dimineata, 14 octombrie a.c., – de ziua Sfintei Paraschiva –credinciosii din Niculitel, straveche asezare dobrogeana, vor serba hramul bisericii celei mari cand se va savarsi Sfanta Liturghie arhiereasca si slujba de pomenire a ctitorilor.

Seara va fi randul enoriasilor din Ceamurlia de Jos, prot. Babadag, sa se bucure de hramul lacasului lor de inchinare prin savarsirea Vecerniei arhieresti impreunate cu Acatistul Sfintei Paraschiva spre folosul lor sufletesc si a lor mangaiere duhovniceasca.

Iata cum Sfanta Cuvioasa Paraschiva „ocrotitoarea Moldovei” devine si ocrotitoarea Dobrogei de Nord prin sfintele lacasuri ce o au ca protectoare ca si prin slujbele inaltatoare ce-i slavesc viata ei aleasa si sfanta, laudandu-l pe Dumnezeu „cel minunat intru sfintii Sai” (Psalm 67, 36).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.