publicat în: Arhivă

Biserică ortodoxă rusă furată cărămidă cu cărămidă

După cum deja poate unii ştiu, în mai toate publicaţiile din Moscova a aparut in mod ironic, anuntul:

“WANTED: Se caută Biserică Rusă. Ultima oară a fost văzută în iulie. Recompensă celui ce o aduce înapoi!”

Funcţionarii ortodocşi dintr-o regiune centrală rusă au declarat că o clădire a unei biserici abandonate ruseşti, care trebuia reconstruită pentru a fi redată uzului a fost furată de sătenii din loclitate.

Preotul ortodox Vitalii, din Ivanovo- Episcopia Voscresenscaia – afirmă într-o declaraţie oficială că Biserica Invierii a fost ultima dată văzută intactă la sfârşitul lunii iulie. La inceputul lui octombrie însă, oamenii din satele din apropierea Komarovo, nord-estul Moscovei, au dezmembrat clădirea, a spus el.

Se pare că sătenii au vândut cărămidă cu cărămidă biserica, unui om de afaceri, la pret de 1 rubla (4 cenţi) bucata, a spus Vitalii.

“Bineînţeles că aceasta este o blasfemie”, a declarat acesta Associated Press. “Aceste persoane vor da seamă pentru comiterea acestui păcat grav”.

Vitalii a declarat furtul la Poliţie, în prezent fiind pornită o anchetă.

Clădirea, veche de 200 de ani – în care nu se mai aflau icoane sau alte obiecte şi valori religioase, a fost o şcoală pentru copiii cu handicap în perioada sovietică, înainte de a fi închisă în anul 1998 şi transformat la loc în Biserică.

Vitalii a precizat că eparhia se hotărâse să o redeschidă în vederea săvârşirii slujbelor religioase.

Biserica Ortodoxă cunoaşte o mare redeşteptare în Rusia, renovându-se şi construindu-se mii de biserici.

În regiunile rurale, mai sărace, vandalii sau hotii mici fură în mod regulat icoane aurite sau donaţii din biserici şi le vând pe băuturi alcoolice sau droguri.