Afaceri imobiliare: Realitatea TV acuza Patriarhia ca nu plateste impozit pe chirie / Patriarhia aminteste ca Trustul Realitatea are datorii la Stat

BIROUL DE PRES? AL PATRIARHIEI ROMaNE, ne informeaza, sub titlul "Un atac ipocrit la adresa Patriarhiei Romane":

in legatura cu stirea "Chiria de 100.000 euro/an platita Patriarhiei pentru Complexul Lebada nu este impozitata", difuzata de postul de televiziune REALITATEA TV, in ziua de 12 august 2010, pentru corecta informare a opiniei publice facem urmatoarele precizari:

© Redactare: TEO_CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Societatea comerciala careia Patriarhia Romana i-a concesionat Complexul Lebada in anul 2004 are restante la plata chiriei anuale si, mai grav, nu a realizat investitiile la care s-a angajat prin contract. Din aceste motive, Patriarhia Romana a initiat demersurile legale pentru remedierea situatiei. Desi concesionarul nu si-a indeplinit obligatia de plata a chiriei anuale pentru anul 2010, Patriarhia Romana este la zi cu plata impozitului pe cladiri aferent Complexului Lebada catre Primaria orasului Pantelimon, jud. Ilfov, pe raza caruia se afla acesta.

in cazul de fata, intrucat nu a incasat chiria anuala aferenta, Patriarhia Romana nu poate beneficia de prevederea legala din Codul Fiscal potrivit careia unitatile de cult sunt scutite de impozitul pe chirii, cu conditia ca sumele obtinute sa fie utilizate pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (conform Art. 15 alin.1 lit. f din Codul Fiscal).

Pe de alta parte, Patriarhia Romana constata din nou incalcarea flagranta a deontologiei profesionale si a normelor Consiliul National al Audiovizualului (CNA) de catre realizatorul materialului (Valentin Mondoc), care, ca si altadata, probabil la comanda, a preferat filmarea cu camera ascunsa si informarea din surse indoielnice cu scopul vadit de manipulare grosolana a opiniei publice. Aceasta practica, sanctionata deja de CNA, tinde sa devina obisnuinta in politica editoriala a postului de televiziune REALITATEA TV.

Este stranie si ipocrita campania pe tema impozitarii cultelor initiata de catre REALITATEA TV, un trust media asupra caruia planeaza suspiciuni privind plata taxelor si contributiilor catre bugetul de Stat, iar societatea comerciala care foloseste in prezent Complexul Lebada are ca administrator o persoana cu functii importante de conducere in cadrul trustului media REALITATEA-CATAVENCU.

in concluzie, nu este intamplatoare aparitia stirii despre Complexul Lebada la postul de televiziune REALITATEA TV!

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 30/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.