publicat în: Arhivă

Mănăstirea ,,Sfânta Ana” din Orşova

Ocazie 1: Slujire arhierească

Mănăstirea de pe dealul Moşului din Orşova a fost închinată Sfintei Ana , cea care la o vârstă foarte înaintată a născut-o, prin putere dumnezeiască pe Fecioara Maria – Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul neamului omenesc.

Data de 21 noiembrie marchează în calendarul creştin-ortodox momentul intrării Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, moment important în istoria creştinismului, cinstit aşa cum se cuvine în biserici şi mânăstiri. La această mare sărbătoare, în acest an la mănăstirea Sf. Ana din Orşova, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din eparhia noastră.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prima mare sărbătoare religioasă din cinstitul post al Crăciunului şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 21 noiembrie. Este o zi cu foarte multe semnificaţii, având în vedere că Fecioara Maria este cea care va naşte pe Iisus, Mântuitorul lumii. Născută în Nazaretul Galileei, Fecioara Maria este fiica unică a Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana. Deşi ajunşi la bătrâneţe fără a avea copii, Ioachim şi Ana nu îşi pierduseră speranţa că Dumnezeu le va asculta rugăciunea şi le va dărui un urmaş. Fiind vestiţi de Arhanghelul Gavriil că Ddumnezeu s-a milostivit de ei şi pântecele sterp al Anei va rodi, părinţii făgăduiesc copila, ce urma să se nască, lui Dumnezeu şi slujirii în Templul din Ierusalim. La vârsta de trei ani, Maria este adusă la Templu şi primită, ca un dar de mare preţ, de arhiereul Zaharia, cel ce avea să fie tatăl lui Ioan Botezătorul.

De la Duhul Sfânt, lui Zaharia i se profeţeşte că prunca intrată în Templu avea să fie Preasfânta Născătoare a Mântuitorului. Şi iată cum Fecioara Maria avea să-şi petreacă viaţa pe calea curăţiei trupeşti, practică puţin întâlnită în rândul oamenilor Vechiului Testament.

Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu este cinstită şi slăvită de veacuri de către creştinii din întreaga lume.