publicat în: Arhivă

Dalai Lama va vizita saptamana viitoare Taiwanul

Lacasuri Ortodoxe: din Taipei
Dalai Lama va vizita Taiwanul, in cursul saptamanii viitoare, a raportat astazi, miercuri 26 august 2009, presa de Stat, apreciind ca vizita ar putea irita Beijing-ul, in ciuda incalzirii relatiilor dintre China si Taiwan.


Liderul spiritual al Budismului Tibetan este asteptat luni pe insula si va calatori in partea de sud, in Kaohsiung, puternic afectata de taifunul Morakot, care a provocat moartea a 461 de insi si diparitia a 192 de persoane in Taiwan, conform ultimului bilant, a declarat agentia oficiala Central New.

Nu este insa clar daca Dalai Lama se va intalni cu presedintele Ma Ying-jeou in timpul vizitei sale.

Liderul spiritual tibetan si-a exprimat intentia, anul trecut, de a calatori in Taiwan, dar presedintele Ma, angajat intr-un proces de incalzire a relatiilor diplomatice cu Beijing-ul, a considerat ca nu este momentul ideal.

Dalai Lama a vizitat Taiwanul in 1997 si in 2001.

Taiwanul, separat de China comunista inainte cu 60 de ani, este in continuare considerat de Beijing ca fiind o provincie a acestuia.

Relatiile s-au incalzit considerabil, cu toate acestea, din momentul in care la putere a venit, in 2008, Ma, care s-a angajat sa consolideze legaturile cu Beijing-ul, distruse de predecesorul sau declarat a fi in favoarea independentei.

Fuziunea s-a materializat in decembrie 2008, prin stabilirea a "trei legaturi" directe (postale, aeriene si maritime). Guvernul din Taiwan a incurajat, de asemenea, primirea turistilor chinezi, facilitand in acelasi timp investitiile in China.

Devenit un simbol pentru adversarii regimului chinez, reclamand incalcari ale drepturilor omului in aceasta tara, al 14-lea Dalai Lama traieste in exil in India, fugind din Tibet, dupa o rascoala anti-chineza esuata la Lhasa, in 1959.