Iuscenko le-a cerut ortodocsilor din Ucraina sa se uneasca

Lacasuri Ortodoxe: din Kiev
Presedintele Viktor Iuscenko, a cerut luni, 24 august 2009, Bisericii Ortodoxe Ucrainene sa puna capat diviziunilor interne si sa incerce sa se uneasca. Apelul a fost rostit in cadrul unui discurs ce a urmarit marcarea aniversarii a 18 ani de la proclamarea independentei tarii fata de fosta URSS.


"Eu vorbesc de la aceasta nobila tribuna Clerului Ortodox al Ucrainei: porniti un dialog interconfesional; tine de datoria voastra! Ucraina are nevoie astazi de o unitate spirituala", a spus Iuscenko in Piata Independentei din Kiev.

El a adaugat ca locul de munca semnificative au fost realizate pentru crearea si unificarea Bisericii Ortodoxe: astfel de eforturi "nu ar trebui sa fie intrerupta," a spus el inainte de a mii de oameni.

Ortodoxia este majoritara in Ucraina, dar este impartita in trei biserici paralele, dupa declararea independentei, in 1991.

Biserica autonoma a Ucrainei, majoritara, se afla sub jurisdictia Patriarhiei de Moscova, in timp ce Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei de la Kiev si Biserica Autocefala sunt doua comunitati disidente care sustin ruptura cu Moscova.

Aceste biserici nu sunt recunoscute de catre niciuna dintre Bisericile canonice Ortodoxe.

in urma cu un an, Iuscenko a cerut Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, liderul spiritual al ortodocsilor, sa binecuvanteze infiintarea in Ucraina a Bisericii Ortodoxe Unite, independenta de Moscova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.