publicat în: Arhivă

O editura scolara L-a reprezentat pe Iisus cu o cutie de bere intr-o mana, si cu o tigara in cealalta. ICONOCLASM?

Lacasuri Ortodoxe: din Shillong (India)
O editura care realizeaza manuale scolare in India L-a reprezentat, intr-un manual, pe Iisus cu o sticla de bere intr-o mana si o tigara in cealalta

Manualul se adreseaza claselor primare aflate sub conducerea… Bisericii Catolice din Statul Meghalaya, si a starnit indignarea comunitatii crestine locale, au declarat in dimineata acestei zile, luni 22 februarie 2010, reprezentantii diocezei catolice din zona, citati de La Croix.


O editura scolara L-a reprezentat pe Iisus cu o cutie de bere intr-o mana, si cu o tigara in cealalta. PROTESTE

Imaginea se pare ca a fost folosita pentru reprezentarea literei “I”, a cuvantului “idol”, adauga AFP, citata de La Croix.

In plus, aflam dupa studierea presei locale, ca The Shillong Times sustine ca: “Imaginea lui Iisus Hristos, cu o tigara intr-o mana si bere in celalalta, a provocat deja ample actiuni de protest, cu ciocniri, in Meghalaya”.

in mod ironic, insa, editorii Skyline Publishers din New Delhi – editura care se face vinovata de aceasta greseala – sustine ca este posibil ca imaginea sa fi fost descarcata de pe motorul de cautare Google existent pe internet. Prin urmare, nu poate decat sa-si ceara in mod public scuze.
De fapt, mai exista si alte imagini ale lui Iisus, cu un pistol in mana, pe care crestinii le considera profanatoare – mai amintesc acestia.

O editura scolara L-a reprezentat pe Iisus cu o cutie de bere intr-o mana, si cu o tigara in cealalta. PROTESTE

La 27 august 2007, ziarul Tamil, Makkal Osai din Kuala Lumpur publica o imagine similara pe prima sa pagina. Un raport al politiei a fost deschis atunci impotriva cotidianului apreciind imaginea ca fiind o amenintare la adresa armoniei nationale, din moment ce in Malaezia exista o societate multi-religioasa si multi-etnica. Arhiepiscopul din Kuala Lumpur, Datuk Murphy Pakiam a spus: "Acest caricatura a lui Iisus este o profanare si, prin urmare, este jignitoare la adresa sentimentelor religioase ale catolicilor".

Incidentul de mai sus, nu pare sa fie insa unul solitar – revine asupra acestor probleme publicatia amintita mai sus. Jurnalul oficial al eparhiei catolice din Kerala a prezentat aceeasi imagine cu tigara si sticla de bere, in paginile sale din iunie 2008.

Imaginea de atunci, care a dat nastere unor reactii puternice in sanul comunitatii crestine din stat, aparuse in 5 iunie 2008 in publicatia Vachana Jyotis – revista publicata de aceasta data chiar de catre… Dioceza de Neyyattinkara. Prinsa pe picior gresit, biserica si-a retras greseala si a oprit publicarea editiei respective.

Vincent Samuel, secretar al episcopului local, s-a scuzat atunci ca "greseala" a avut loc din cauza unei proaste supravegheri. "S-a intamplat, fara cunostinta clerului. Atat preotii cat si mirenii sunt in comitetul de redactie al revistei, dar preotii sunt preocupati doar de continut. Proiectarea si modelul sunt efectuate de catre mireni", a declarat Samuel. El a adaugat ca nu a mai existat vreo astfel de eroare in cei 12 ani de existenta.

"Imaginea in cauza pare sa fi fost descarcata de pe internet si publicata", a mai spus el. Pentru a evita jena, oficialii bisericii refuzasera initial sa dezvaluie numele editorului. Cand protestele s-au intensificat, dioceza a transmis scuze si a promis sa se studieze problema.

O editura scolara L-a reprezentat pe Iisus cu o cutie de bere intr-o mana, si cu o tigara in cealalta. PROTESTE

Bloggerii de pe Internet au postat astazi si ei o serie de comentarii pe tema imaginii scandaloase, dand vina, la randul lor, pe… Google, si cerandu-le administratorilor acestui motor de cautare sa elimine aceasta fotografie inacceptabila.

in acelasi timp, insa, oricum exista alte cateva mii de desene cu Iisus, care-l infatiseaza intr-o pozitie de lupta. Acest lucru poate fi opera iconoclastilor care gasesc pe Internet un mediu bun de refulare fata parti ale crestinismului, apreciaza The Shilong Times.

Conform unei alte precizari France Presse, crestinii reprezinta 2,3% din populatia indiana, de 1,1 miliarde de persoane, majoritatea respectand Hinduismul.

© autor KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010