DESPRE Mormantul Rahelei si Pestera Patriarhilor – Israelul va include in patrimoniul sau 2 locuri sfinte aflate in disputa

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
DESPRE Mormantul Rahelei si Pestera Patriarhilor – Israelul va include in patrimoniul sau 2 locuri sfinte aflate in disputa

Conform unor informatii AFP, primul-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca a luat hotararea sa includa doua puncte de reper ale istoriei sfinte din Betleem si Hebron (Cisiordania) – surse de tensiuni politico-religioase – in patrimoniul sit-urilor istorice ale lui Israel.


DESPRE Mormantul Rahelei si Pestera Patriarhilor – Israelul va include in patrimoniul sau 2 locuri sfinte aflate in disputa

Netanyahu a anuntat duminica, 21 februarie 2010, ca guvernul "a hotarat sa includa in lista sit-urilor istorice Mormantul Rahelei si Pestera Patriarhilor (dupa evrei – Moscheea lui Ibrahim – Avraam – pentru Islam", a declarat purtatorul de cuvant Mark Regev catre AFP.

Mormantul Rahelei este un sit sfant de mare importanta in iudaism. Acesta este situat in apropierea orasului Betleem, in pamantul biblic al Iudeii, Cisiordania de astazi. Este locul de ingropaciune a Rahelei, sotia lui Iacov, care a murit dand nastere lui Veniamin.

Sit-ul este considerat al treilea ca sfintenie in iudaism, dupa Muntele Templului si Pestera Patriarhilor. De-a lungul anilor, mormantul Rahelei a devenit un loc de pelerinaj pentru evrei, si in special pentru femeile care nu pot avea copii. Mormantul actual al Rahelei este profilat de 11 pietre, cate o piatra pentru fiecare dintre cei 11 copii ai lui Iacov, care erau in viata atunci cand Rachel a murit la nasterea lui Veniamin.

Pana in secolul al 19-lea, mormantul format din pietre fusese acoperit cu o cupola sustinuta de 4 arcuri. in 1841, Sir Moses Montefiore a obtinut permisiunea de a restaura mormantul. El a construit o prelungire, utilizata pentru intrare si pentru a inchide spatiul de sub cupola, astfel incat pelerinii sa fie la adapost.

intre 1948 si 1967, Betleemul s-a aflat sub control iordanian, evreii nemaiputand accesa mormantul.

in anii 1990, structura originala a cupolei a fost treptat consolidata, sit-ul devenind intre timp nesigur. in prezent el este protejat de armata israeliana. Acesta este acum complet inchis intr-o cladire.

DESPRE Mormantul Rahelei si Pestera Patriarhilor – Israelul va include in patrimoniul sau 2 locuri sfinte aflate in disputa

Pestera Patriarhilor sau Pestera Macpela este o serie de pesteri subterane situate intr-un complex numit de catre musulmani Sanctuarul lui Avraam sau Moscheea lui Ibrahim (Avraam).

Situat in orasul vechi din Hebron, este cel de-al doilea sit ca importanta sfanta pentru evrei (dupa Muntele Templului din Ierusalim) si este, de asemenea, venerat de crestini si de musulmani, conform propriilor traditii, care sustin ca sit-ul este locul de inmormantare a trei cupluri biblice: (1) Avraam si Sara, (2) Isaac si Rebeca; (3) Iacov si Leah.

Potrivit Midras si altor surse, Pestera Patriarhilor ar contine, de asemenea, capul lui Esau, si, conform unor surse islamice, este in plus si mormantul lui Iosif. Desi Biblia sustine ca Iosif a fost ingropat in Sichem (azi orasul palestinian Nablus), traditia evreiasca aggadic conserva ideea ca el a dorit sa fie inmormantat la Hebron. Cartea evreiasca apocrifa “Testamentele celor Doisprezece Patriarhi”, afirma ca acesta este locul de inmormantare al celor doisprezece fii ai lui Iacov.

Pestera Patriarhilor este impartita in doua segmente, unul pentru musulmani si altul pentru evrei, dupa masacrarea a 29 credinciosi palestinieni, intr-o sala de rugaciune, de catre un colonist israelian in 25 februarie 1994.

© autor Carmen_Ana Ion – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.