Curtea Suprema isi permite sa se amestece in treburile Bisericii Ortodoxe Copte, si sa desfiinteze practic casatoria ca Sfanta Taina

Curtea Suprema isi permite sa se amestece in treburile Bisericii, si sa desfiinteze practic casatoria ca Sfanta Taina (Serviciul de Presa Asirian, ANIA)

un tribunal egiptean a emis o hotarare controversata, in ziua de sambata 29 mai 2010, care l-a degrevat pe liderul egiptean al Bisericii Ortodoxe Copte de controlul asupra problemelor care tin de divort si casatorie, acordand instantelor civile autoritatea de supraveghere a actiunilor pe care Biserica le considera ca intrand in randul competentelor sale, avand baza religioasa.


Curtea Administrativa Suprema il obliga pe Papa Shenouda al III-lea, liderul Bisericii Ortodoxe Copte, sa acorde un certificat de recunoastere a celei de-a doua casatorii, unui barbat copt divortat, respingandu-i Papei Shenouda chiar si posibilitatea de recurs.

Curtea Administrativa Suprema, condusa de Justitia lui Mohammed Husseini, si-a bazat hotararea pe faptul ca "dreptul la formarea familiei este un drept constitutional, care este mai presus de orice alte consideratii". Aceasta a mai spus ca, desi instanta respecta sentimentele religioase, ea trebuie sa guverneze dupa lege. Hotararea Curtii Administrative Supreme este definitiva si nu poate fi atacata.

Verdictul vine pe fondul unui proces intentat de Hani Wasfi Naguib impotriva Papei copt Shenouda, contestand motivele pentru care Biserica a refuzat sa ii acorde un certificat nou de casatorie, dupa divortul de prima sa sotie.

NU PIERDE! Pe larg, aceasta noua controversa – in care "Biserica sprijina casnicia, iar instantele civile divortul" – reactii si solutii, in urmatoarele ore, prin programul Podcast EDIFICARI (audio) KSLCatalin..

In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in format integral in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.