Biserica Ortodoxa Greaca da anatema, in surdina, UE si FMI. “La adresa poporului” nu s-a mai citit din amvon…

scapa de constrangeri Lacasuri Ortodoxe: din Atena

Biserica Ortodoxa Greaca da anatema, in surdina, UE si FMI

Biserica Ortodoxa Greaca, care nu este separata de stat, in cele din urma s-a delimitat in aceasta duminica, 19 decembrie 2010, doar impartind – fara sa mai fie si citite in amvon, asa dupa cum se planificase initial – critici virulente la adresa jugului la care este supusa tara de catre UE si FMI.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Lansat vineri, dupa cum a informat Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, textul aduce in discutie, fara a numi, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, faptul ca Grecia "nu pare a mai fi libera", ci "sub ocupatie".

"Pe plan social, actiunile legate de contestarea unor drepturi sunt intreprinse sub argumentul ca astfel de masuri sunt impuse de creditori", spune textul, intitulat "La adresa poporului”, care a fost distribuit credinciosilor la intrarea la Sfanta Liturghie.

Biserica, in aceasta tara ortodoxa influenta, cu mai mult de 90% adepti, da jvina actualei crize pe „factorii de decizie politico-economica si sociala", aceiasi de decenii, al caror unic scop a fost sa isi exercite puterea "in ciuda" interesele poporului si ale tarii.

?eful Bisericii, Episcopul Iéronimos, a intervenit insa ca textul sa nu mai fie citit din amvon. Acest prelat este creditat ca avand relatii bune cu primul-ministru socialist, George Papandreou, in contrast cu aripa de dreapta si conservatoare a ierarhiei.

Revendicandu-si dreptul de a analiza afacerile publice, Biserica Greaca este in mod regulat scena unor dispute intre prelatii sai. Relatiile sale cu guvernul sunt de asemenea tensionate in ultimele luni, avand in vedere fiscalitatea impusa Ortodoxiei pentru averea pe care o detine.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.