Lansarea lucrarii Icoane… –  Alina Geanina Ionescu

Autoarea lucrarii, ce vede acum lumina tiparului este absolventa a Universita?ii „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Istorie si Patrimoniu, fiind, in acelasi timp, un sensibil si prolific artist, cu numeroase expozitii in tara si strainatate, talentul sau fiind pus in slujba conservarii si restaurarii tezaurului artistic romanesc, atat de bogat si prea putin cunoscut.


Avand un contact nemijlocit cu opera de arta, Alina Geanina Ionescu, in calitate de restaurator de icoane pe lemn si sticla la Complexul National Muzeal „Astra” din Sibiu, a avut privilegiul sa cunoasca in detaliu numeroase opere de o remarcabila frumusete si valoare artistica.

Activitatea de cercetare si restaurare a picturii de icoane, desfasurata timp de mai multi ani, a fost incununata de laurii unui doctorat la Universitatea sibiana, dizertatia fiind finalizata sub competenta indrumare a distinsului Prof. univ dr. Thomas Nägler.

Sibiul este detinatorul unui patrimoniu artistic impresionant, marile muzee conservand in patrimoniul lor valoroase icoane pictate pe lemn si pe sticla. Autoarea ne prezinta Colectiile de Icoane de la Complexul National Muzeal „Astra” (Colectia „Obiecte de Cult”, Colectia „Cornel Irimie”, Colectia „Telea – Bologa”, Colectia Muzeului in Aer Liber), Colectia Muzeului National Brukenthal (icoane sec. XVIII-XIX) si Colectia Arhiepiscopiei Sibiului (icoane pe lemn si sticla din sec. XVIII-XIX). Cercetarea picturii de icoane are o importanta deosebita pentru specialisti, dar si pentru iubitorii de frumos, lucrarea avand meritul de a publica un mare numar de opere inedite, sau prea putin cunoscute.

Icoanele pictate pe lemn sau cele pe sticla provin din centrele de pictura din Transilvania, dar si din regiunile extracarpatice. Sunt prezenti cu lucrari in colectiile sibiene pictorii de la Rasinari sau din ?cheii Brasovului, cei din Marginimea Sibiului si din regiunile centrale ale Transilvaniei, din partile Clujului, ale Bistritei si Salajului, din Tara Barsei, din Fagaras si Hunedoara.

CNM ASTRA
Sibiu, Piata Mica nr. 11
0758 038 666
tel. 0269 216 741
fax. 0269 218 060
www.muzeulastra.ro

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.