publicat în: Arhivă

Eparhia Abhaza s-a separat oficial de Biserica din Georgia

Lacasuri Ortodoxe: din Suhumi

Eparhia Abhaza s-a separat oficial de Biserica din Georgia

Eparhia Abhaza a proclamat oficial separarea de Biserica Ortodoxa Georgiana, a declarat pr. Vissarion Aplia, seful Episcopiei, pentru presa din Suhumi.


Un sinod al clerului ortodox local, intrunit la Catedrala Suhumi, marti 15 septembrie 2009, a aprobat aceasta decizie", a mai spus acesta.

"Biserica Abhaza este separata oficial de cea a Georgiei, in spiritul restaurarii dreptatii istorice. inca de la sfarsitul razboiului georgiano-abhaz, clerul ortodox din Abhazia si-a facut cunoscute aspiratiile sale in multe ocazii, apeland la toate organismele supreme ortodoxe. insa, toate acestea au pastrat tacerea, temandu-se de ruptura cu Biserica Georgiana", a declarat acesta.

"Eparhia de Suhumi-Abhaz a ramas in subordinea Catolicosului georgian – Patriarh din 1943”, a spus pr. Vissarion, adaugand ca Abhazia s-a alaturat Bisericii Georgiene prin forta.

Biserica Ortodoxa restaurata Abhaza va detine Eparhiile Pitsunda si Suhumi. Catedrala principala a fost initial situata in Pitsunda, a mai specificat el.

Eparhia Abhaza se va intoarce catre Patriarhia Moscovei si catre Patriarhul Rus, pentru sprijin, a adaugat pr. Vissarion.