Sfantul Reginos, 25 februarie, o zi in care pe insula Skopelos din Grecia se intrerupe munca zilnica si se inchid magazinele

Sfantul Sfintit Mucenic Reginos, episcop de Skopelos, 25 februarie

Este o zi In care, pe insula Skopelos din Grecia (In Marea Egee), se Intrerupe munca zilnica si magazinele sunt Inchise: 25 februarie, In cinstea unuia dintre primii episcopi al insulei: Sfantul Reginos. Doar bisericile de pe insula raman, pe parcursul Intregii zile, deschise.


S-a nascut In Lebadia (Beotia), la sfarsitul sec. III, din parinti crestini si a devenit cunoscut prin harul sau, In tot arhipelagul Cicladelor si Intreaga Grecie.

Poporul l-a vrut episcop, fiind ales Intr-o perioada cand se extindea erezia ariana. Prin participarea sa la sinodul local din Sardica – 343, s-a aflat pretutindeni ca Sfantul Reginos condamna erezia amintita tocmai pentru pastrarea credintei ortodoxe. Dupa cativa ani, In 361, odata cu debutul persecutiei lui Iulian Apostatul, prefectul Eladei a sosit pe insula Skopelos, cu intentia de a-i aresta pe episcop si credinciosi.

Numai ca Sfantul, cu cat era mai mult amenintat, cu atat mai mult se arata ferm In credinta si impunator. ?i-a Incurajat pastoritii sa nu se teama, chiar si atunci cand comandantul a ordonat decapitarea sa, la 25 februarie 362.

Sfintele sale moaste au fost mutate Insa In Cipru, si abia prin sec. XIX, credinciosii din Skopelos s-au putut bucura de primirea unor particele.

Locuitorii insulei Skopelos au mai multe festivaluri religioase, In timpul carora femeile poarta costumul traditional al insulei, format dintr-o rochie lunga de matase, fara maneci, cu broderii multicolore pe margini, la care ataseaza o camasa scurta cu maneci de matase, brodata cu aur. Pe cap, poarta o basma tivita cu monede de aur. Sarbatoarea Sfantului Reginos a nascut cel mai amplu festival de acest gen, Sfantul fiind considerat ocrotitorul insulei.

O alta sarbatoare celebrata pe insula este a Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie), a carui Icoana facatoare de minuni se afla Intr-o biserica locala.
De mare cinste se bucura si sarbatorile: Sfintei Varvara (4 decembrie) – In manastirea Sfintei, Schimbarea la Fata a Domnului (6 august) – la manastirea cu acest hram. In cursul zilelor de sarbatoare, slujbele religioase sunt continuate de muzica traditionala, dansuri, mancaruri cu specific local si vin din productie proprie. Skopelos cinsteste, de asemenea si cateva Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului.

Manastirea Inchinata Sfantului Reginos (la aproximativ 2 km de oras) este o biserica In stil bizantin, ridicata pe ruinele unei capele, In 1728. In curtea manastirii se afla mormantul Sfantului, datat din sec. IV, iar In spatele bisericii se gasesc vestigii ale unui templu vechi dorian. Locul unde a fost decapitat sfantul episcop, este marcat In prezent si el printr-un iconostas.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.