Trei scoli religioase evreiesti refuza sa primeasca studenti negri, etiopieni

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Trei scoli religioase evreiesti din Petah Tikva, langa Tel Aviv, care au refuzat sa inscrie studenti negri de origine etiopiana, au fost avertizate ca nu vor mai primi subventii publice, a declarat astazi, joi 27 august 2009, un inalt responsabil.


"Daca aceste scoli refuza sa puna capat unor astfel de discriminari, ele se vor confrunta cu sanctiuni financiare si de anulare a recunoasterii diplomelor eliberate", a declarat la postul public de radio directorul general al Departamentului de Educatie, Shimshon Shoshani.

"Ministerul i-a convocat pe liderii acestor scoli si pe reprezentantii parintilor, incercand sa-i convinga sa isi schimbe atitudinea", a adaugat directorul general.

?colile in cauza, chiar daca sunt private, primesc subventii substantiale de la Departamentul pentru Educatie si municipalitatea din Petah Tikva.

"Noi nu vom permite provocarile de ordin rasist care incearca sa se ascunda sub diferite pretexte", a comentat ministrul educatiei, Gideon Saar, citat de ziarul Haaretz.

Evreii etiopieni au trait timp de secole separati de alte comunitati evreiesti. Rabbinatul Israelian i-a recunoscut cu intarziere ca evrei si, in doua randuri, in 1984 si 1991, a permis emigrarea a 80.000 dintre ei in Israel.

Evreii etiopieni au avut de depasit un imens decalaj cultural si au trecut printr-o integrare dificila in societatea israeliena, in ciuda ajutorului masiv din partea guvernului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.