Nestle opreste momentan linia de produse halal pentru o zona din Franta

Halal Grupul elvetian Nestle a hotarat marti seara suspendarea pe durata nedeterminata a liniei de produse halal de la filiala Herta (din Marne la Vallee / Seine-et-Marne), a declarat miercuri, 2 februarie 2011, un purtator de cuvant pentru Nestle – Franta, citat de AFP.

©analiza, traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova


Aceasta masura a venit in urma publicarii unui raport de analize, care a dovedit existenta unor urme de carne de porc, in mezelurile din carne de pasare „halal” Herta (mancare preparata conform regulilor religioase islamice).

„Am hotarat sa facem noi analize si sa ne reorganizam. Este nevoie de ceva timp si de aceea am decis suspendarea acestor produse”, a declarat purtatorul de cuvant.

Produsele halal reprezinta intre 1 si 2 % din cifra de afaceri a produselor Herta, estimata la 500 milioane de euro.
in urma aceluiasi raport de analize, grupul Casino a anuntat marti, 1 februarie 2011, retragerea din magazinele sale a doua tipuri de mezeluri „halal” Knacki Herta.

Mancarea halal reprezinta o piata importanta, cu mare potential de dezvoltare in Franta, unde locuiesc circa 5-6 milioane de musulmani. Principalele branduri si marii comercianti din zona au hotarat de cativa ani sa se ocupe special de acest sector.

In religia islamica Halal inseamna „permis”: sunt interzise carnea de porc, inclusiv gelatina, care e folosita, de exemplu, in producerea bomboanelor, precum si carnea de animal care nu a fost sacrificat de viu.

Spre deosebire de preparatele cuser (mancare permisa in religia iudaica), in Franta nu exista vreo marca halal recunoscuta de intreaga comunitate musulmana.
Trei moschei – din Paris, Lyon si Evry – sunt imputernicite sa elibereze certificate in acest sens, urmand ca alte organisme sa efectueze inspectii si controale.

Pe site-ul Nestle Herta, se precizeaza: „in urma publicarii unei analize ADN, care demonstra prezenta urmelor de carne de porc intr-un esantion luat dintr-un lot de produse halal din carne de pasare Knacki Herta, am initiat imediat o ancheta amanuntita, care a demonstrat absenta urmelor de carne de porc si am luat urmatoarele masuri:

Pentru a oferi consumatorilor nostri de produse halal garantia absoluta a absentei celor mai infime urme de ADN porcin in produsele noastre halal, Herta a hotarat sa realizeze analize ADN sistematice, eliberate de catre un laborator independent, pe fiecare dintre produsele sale halal.

Toate aceste testari ulterioare au confirmat absenta urmelor de ADN de porc in produsele noastre. Dar introducerea acestei proceduri noi a condus la intarzieri de livrare. Preocuparea noastra constanta, de a oferi consumatorilor produse de maxima prospetime, este intarziata de noile proceduri.” in concluzie, este suspendata productia de mezeluri halal Herda, pana la gasirea unei logistici compatibile cu pastrarea prospetimii si calitatii produselor respective.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.