Quebecul interzice educatia religioasa in centrele pentru minori

gradinite publice quebec Lacasuri Ortodoxe: din Montreal/ France Presse
Quebecul interzice educatia religioasa in centrele pentru minori, gradinite publice si crese

Provincia francofona canadiana Quebec a anuntat vineri, 17 decembrie 2010 ca, de acum inainte, va fi interzisa predarea principiilor religioase in centrele de ingrijire de zi subventionate public, in centrele de minori pentru copiii sub 5 ani.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Decizia, cuprinsa intr-o directiva prezentata de ministrul din Quebec a familiei, Dna. Yolande James, dupa un an de la publicarea unor reportaje privind cateva centre de ingrijire a copilului, subventionate de guvernul provincial, si care pregateau elevi in domeniul islamismului si iudaismului.

Centrele de ingrijire a copilului – care ar fi 100 in Quebec – au timp sa-si schimbe programa pana la 1 iunie 2011. in caz contrar, acestia nu vor mai primi subventii de la guvern, ceea ce ar face practic imposibila supravietuirea acestora, subventiile acoperind 80% din bugetul lor.

"Serviciile de ingrijire a copiilor sunt locuri de socializare si de integrare pentru copiii mici, cu varste intre 0-5 ani. Vreau ca tinerii din Quebec care se afla in grija noastra, sa fie deschisi catre diversitate", a declarat Yolanda, intr-un comunicat.

"Vom subventiona ingrijirea copilului, dar cu obiective educationale care sa nu includa o religie specifica", a adaugat ea.

Astfel de activitati sunt precizate in continuare: rostirea repetata a unor rugaciuni, imnuri si cantari religioase sau invatarea gesturilor religioase.

Cu toate acestea, directiva permite "evidentierea aspectelor culturale" ale sarbatorilor religioase. Nu este interzis nici bradul de Craciun in aceste centre.
Un membru al Partidului din Quebec, de opozitie, Carole Poirier, a declarat ca directiva a fost un pas inainte, dar nu a mers suficient de departe, neinterzicand centrelor de ingrijire a copilului sa selecteze copiii in functie de religia parintilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.