Festivalul Crestinismului Egiptean

Festivalul Crestinismului Egiptean – in Columbus (Ohio, SUA – Episcopul Garth)

Enoriasii Bisericii Ortodoxe Copte Sfanta Maria ii invita in acest week-end pe localnici sa afle mai multe despre cultura si istoria Egiptului, dar si despre felurile de mancare egipteana si artefacte.
Biserica, din vestul orasului Columbus (Ohio, SUA), situata pe strada 200 Old Village, va organiza al 15-lea Festival Egiptean, in acest week-end.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Programul Festivalului: Vineri, 27. 08. 2010, intre orele 6 – 10 PM
Sambata, 28. 08. 2010, intre orele 10 – 22 PM
Duminica, 29 .08. 2010, intre orele 11 – 18 PM.
Intrare si parcare gratuite.

Artefactele egiptene autentice vor fi un punct important de atractie al Festivalului, a declarat un enorias al parohiei, pe numele sau Onsy Ayad, care este si unul dintre organizatori.
Artefactele (produse lucrate manual) variaza de la piramide miniaturale si rochii egiptene, pana la tricouri cu desene si inscriptii egiptene.

Ayad a mai precizat: „Avem pe cineva care merge si cumpara aceste produse direct din Egipt, in fiecare an”. Ca la orice festival cultural, degustarea mancarurilor este un element cheie. Frigarui, kebab, saorma, kafta, macaroane bechamel, gulas si miel la gratar sunt parte din oferte, in combinatie cu platouri cu produse de patiserie egipteana.
"Nu numai ca este o mancare populara", a specificat Ayad, citat de Columbus Local News, "dar este si mult mai ieftina decat s-ar putea astepta cineva, indiferent daca se opteaza pentru una dintre mesele complete, cu o salata, un fel de mancare cu carne, si alte doua feluri". „Cred ca masa cea mai scumpa este de 7.50 $”, a mai spus el.

Organizatorii Festivalului s-au ingrijit sa asigure participantilor si optiunea efectuarii unui tur al Bisericii, insotiti de ghid.

„Turul bisericii, pentru mine, este unul dintre principalele trasaje, intrucat scopul Festivalului este de a introduce comunitatea de aici, din Columbus, in istoria Egiptului, in special in istoria Crestinismului”, a mentionat Ayad.

"Egiptul antic este un subiect des intalnit in manualele si cartile de istorie, dar turul concret al Bisericii, ca parte a Festivalului, ofera informatii despre istoria crestinatatii si a Bisericii Copte in Egipt", a mai spus organizatorul amintit, "din momentul in care Sfantul Marcu a pus piciorul in tara, pana astazi. Acestea reprezinta ceva nou, fata de cultura americana".
Ghidul va explica unele diferente dintre credinta Ortodoxa Copta si celelalte credinte crestine, a continuat enoriasul, citat de episcopul sau, Garth.

„Ne face placere sa aflam lucruri noi despre credinta crestina pe care o avem si despre cultura noastra”. „Credem ca este o cultura bogata si ne-am dori sa o impartasim comunitatii de aici”, a incheiat Ayad.
Festivalul pune la dispozitie si un colt dedicat copiilor, cu o varietate de jocuri si premii.

Foto SNP

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.