Cum Il marturisesc tinerii pe Hristos inaintea imparatilor – Sf. Mamant (2 septembrie)

Sfantul Mucenic Mamant, 2 septembrie
Cum Il marturisesc tinerii pe Hristos Inaintea Imparatilor

Aflati In temnita, pentru marturisirea credintei crestine, nobilii Teodot si Rufina din Paflagonia s-au Intors In rugaciune catre Dumnezeu, In apropierea sfarsitului. Teodot a murit primul, ca raspuns la ruga sa, de a trece la Domnul Inaintea unor chinuri pe care nu ar fi putut sa le poarte. Rufina mai Intai a nascut un baietel, Inainte de termen. L-a Incredintat Purtarii de grija dumnezeiesti, apoi a murit si ea. Baiatul a fost luat si crescut de o doamna bogata (crestina), pe nume Ammea. Aceasta s-a Ingrijit si de Ingroparea parintilor copilului, pe care l-a iubit ca pe un fiu al sau.

©Cercetare si Redactare: Lacasuri Ortodoxe


Sfantul este cunoscut cu numele de „Mamas”, care este de fapt doar o porecla, de la faptul ca, fiind mic, se balbaia cand rostea numele mamei adoptive.
Crescut In credinta crestina si bine educat, Mamas s-a dovedit Intre colegii sai de scoala ca fiind precoce. I-a impresionat pe multi nu doar prin inteligenta, ci si prin buna purtare si inima generoasa. De aceea, numerosi colegi au trecut la credinta crestina. Faptul acesta nu a ramas ascuns, Mamas fiind denuntat guvernatorului Democrit, pe cand avea 15 ani. Ramasese pentru a doua oara orfan, Intrucat si nobila Ammea trecuse la Domnul. Judecat pentru „faptele grave”, nu a fost supus imediat torturii, datorita provenientei ilustre, ci trimis Inaintea Imparatului Aurelian (270-275), spre cercetare.

Imparatul Insusi s-a straduit sa-l convinga pe tanar sa se lepede de Hristos si sa se Inchine zeilor pagani. Dar Mamas nu a sovait nicio clipa, ci a subliniat bucuria sa de a-L sluji pe Domnul si nebunia Inchinarii la idolii fara minte. Infuriindu-se ca un tanar Indrazneste sa-l Infrunte, Imparatul l-a Incredintat soldatilor sai, spre cele mai aspre torturi. Rezistand In toate, a fost aruncat In mare, cu o greutate In spate, ca sa se Inece. Dar Dumnezeu voia un alt sfarsit pentru Sfant. De aceea a trimis un Inger care l-a eliberat si l-a scos din mare, ducandu-l pe un munte Inalt, de langa Cezareea Capadociei. Aici Sfantul Mamas a mai trait o vreme, ridicandu-si un adapost ca o mica bisericuta. Avea cu sine o Sfanta Scriptura, de unde citea cu glas tare, din Sfintele Evanghelii. Animalele salbatice se adunau In jurul lui si ascultau cuvantul lui Dumnezeu, ca niste enoriasi mai ascultatori decat oamenii – fapt atestat de soldatii care au venit sa-l caute, ulterior.

Mamas hranea leii si celelalte animale carnivore cu lapte muls de la capre si caprioare salbatice, apoi facea si branza, pe care o distribuia saracilor din oras. Despre asemenea fapte s-a auzit iarasi pana la Imparat. Acesta nu putea sa creada ca e vorba de acelasi tanar „Incapatanat”, aruncat la porunca lui, In mare. Si-a trimis soldatii dupa el, care l-au gasit In mijlocul fiarelor. Tanarul i-a linistit, i-a hranit cu lapte, dupa regula ospitalitatii, si apoi s-a coborat cu ei din munte, predandu-se Imparatului si guvernatorului Alexandru, desi animalele au dorit sa-l apere pe „predicatorul” lor.
Dupa alte surse, nu au venit soldatii dupa el, ci singur s-a dus Inaintea guvernatorului, atunci cand a cunoscut ca se apropie momentul martiriului sau.

De data aceasta, a fost torturat mai aspru, aruncat In cuptor Incins – fara sa pateasca nimic; apoi dat spre mancare unor animale salbatice flamande – care nu s-au atins de el. Paganii nu Intelegeau puterea pe care o are acest baietandru asupra naturii si nici blandetea lui. In cele din urma, un preot pagan, nerabdator sa-l vada mort, a aruncat o sulita – trident, ranindu-l de moarte pe Mamas.

Nu se stie cum, dar Mamas nu a putut fi retinut In mijlocul paganilor, ci s-a retras Intr-o pestera de langa oras. Aici a trecut la cele ceresti, In anul 275, dupa ce s-a auzit un glas de sus, care-l chema la Domnul. A fost Ingropat In pestera, care a devenit loc de pelerinaj pentru crestini. Multe minuni au fost mijlocite si dupa moarte de Sfantul Mamas, dupa cum mentioneaza Sfantul Vasile cel Mare, Intr-o predica a sa: vindecari de boli, Invieri din morti, Infatisari ale Sfantului Inaintea celor Intristati care l-au chemat In rugaciune.

In Icoane, Sfantul este reprezentat Incalecat pe un leu Imblanzit, cu o capra sau caprioara salbatica In brate, si cu sulita cu care a fost ucis.
Este pomenit an de an la 2 septembrie, fiind unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti adolescenti.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.