AL DOILEA CONGRES NATIONAL HRISTOS IMPARTASIT COPIILOR

Patriarhia Romana, impreuna cu Organizatia World Vision Romania, organizeaza in perioada 1–3 septembrie 2009 cel de-al doilea Congres National „Hristos impartasit Copiilor", la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus, judetul Brasov. Evenimentul se desfasoara cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Peste 30 inspectori eparhiali – facilitatori si responsabili cu coordonarea acestui proiect national de cateheza pentru copii au confirmat participarea la congres, alaturi de reprezentanti si coordonatori nationali ai acestui proiect din Georgia, Armenia, ai Organizatiei World Vision International si ai Organizatiei World Vision Romania.


Congresul National „Hristos impartasit Copiilor" isi propune o dezbatere pe tema eficientei acestui proiect, solutii la o parte din problemele cu care preotii s-au confruntat pana in acest moment si un plan concret de actiune pentru asigurarea sustenabilitatii acestui proiect. De asemenea, in cadrul congresului va fi prezentata o noua initiativa a Bisericii Ortodoxe Romane, desfasurata in parteneriat cu Fundatia World Vision Romania. Este vorba despre un proiect realizat cu fonduri structurale europene, care isi propune prevenirea si scaderea abandonului scolar in randul copiilor defavorizati din mediul rural si urban, precum si promovarea de sanse egale la educatie pentru toti copiii.

Proiectul „Hristos impartasit Copiilor" (cunoscut in strainatate sub denumirea de „Youth Bible Curriculum") reprezinta tema centrala a congresului cu acelasi nume si este un proiect de cateheza adresat celor 4 milioane de copii romani din tara si din strainatate. Initiativa a fost lansata in anul 2006 in Romania si desfasurata de peste 13 ani in parteneriat cu Biserica Ortodoxa din sapte tari (in afara de Romania) – Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban si Federatia Rusa.

Nevoia acoperita de acest proiect provine, pe de o parte, din necesitatea urgenta de a oferi copiilor Cuvantul lui Dumnezeu intr-o forma atractiva, care sa le deschida inimile spre un set de valori autentice intr-o lume seculara, intesata de pseudovalori si, pe de alta parte, din golul care s-a format in societatea romaneasca, dupa perioada comunista. Importanta proiectului rezida in generatia care acum se formeaza si devine responsabila pentru viitorul tarii. in acelasi timp, greutatile intampinate in implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalitatile invechite, lipsa mijloacelor materiale, lipsa de determinare sau de interes pot fi depasite prin consecventa si o viziune clara asupra viitorului pe care il dorim. Lumea in care traim poate deveni si prin acest efort al nostru o anticamera a imparatiei lui Dumnezeu.

in Romania, proiectul a fost lansat de catre Organizatia World Vision Romania in anul 2006, prin editarea primelor Ghiduri de Cateheza pentru copiii romani, in parteneriat cu Biserica Ortodoxa Romana, potrivit hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. in afara de editarea seriei de ghiduri de cateheza pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 – 17 ani, o alta componenta a proiectului este reprezentata de pregatirea preotilor in metoda moderna folosita in predarea ghidurilor de cateheza, metoda interactiva, centrata pe copil.

Din anul 2008, acest proiect a fost preluat in totalitate de catre Biserica Ortodoxa Romana. in iulie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat infiintarea unor Birouri de Cateheza la nivelul fiecareia din cele 28 eparhii si numirea unor inspectori responsabili cu activitatea de cateheza, performantele obtinute de preoti in acest domeniu fiind considerate criteriul de promovare a acestora.

Este o dovada a importantei pe care Biserica Ortodoxa Romana o acorda acestui domeniu de misiune. inca de la lansarea acestui proiect in Romania, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost un sustinator neobosit. La Seminarul National al Birourilor eparhiale de catehizare a tineretului „Hristos impartasit Copiilor", ce a avut loc la Bucuresti, in perioada 27-28 august 2008, Preafericirea Sa declara: "Experienta liturgica si catehetica a credintei este foarte importanta, mai ales astazi, cand o multime de copii sunt lasati singuri acasa, intrucat parintii sunt plecati la munca in strainatate. Daca nici Biserica nu vine in ajutorul lor, integrandu-i in aceasta familie spirituala care este parohia, atunci cresterea copiilor va fi marcata de lipsa de afectiune parinteasca si de atmosefera de familie".

De la inceputurile acestui proiect si pana in prezent, prin intermediul colaborarii fructuoase dintre Biserica Ortodoxa Romana si Organizatia World Vision Romania, peste 2500 de preoti au fost pregatiti in metoda folosita in predarea ghidurilor, in cadrul celor peste 70 de sesiuni de training desfasurate.

Lucrul cel mai important il constituie, insa, faptul ca peste 35.000 copii din 28 de eparhii se bucura deja de Cuvantul lui Dumnezeu, primesc alinare si incurajare in cadrul acestor sesiuni de cateheza, care sunt adevarate sesiuni de socializare si de imbunatatire a comunicarii intre copii si parinti.
Pentru informatii suplimentare legate de desfasurarea congresului: pr. dr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educational al Patriarhiei Romane si manager al proiectului „Hristos impartasit copiilor" 0731.444.632, e-mail: constantin_naclad@wvi.org .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.