Mesaj de condoleante al PS Lucian Mic, la trecerea in vesnicie a Prof. univ. dr. Valeriu Leu

Preaonorati si Preacucernici Parinti,
Greu incercata familie,
indoliati ascultatori,

Rostul existentei noastre pamantesti este acela de a creste in noi si a implini chipul lui Dumnezeu ce staruie neincetat dupa asemanarea cu Creatorul. Viata noastra de aici se desfasoara intre nastere si moarte ca o continua lupta pentru dobandirea cerescului chip, iar hotarul de unde pasim in apropierea lui Dumnezeu este moartea trupeasca, sau invierea in imparatia cerurilor. Privita din aceasta perspectiva, moartea nu este altceva decat trecerea noastra in vesnicia cereasca pentru care am fost adusi la existenta.


in calea noastra catre ceruri, Domnul Dumnezeu ingaduie incercari si ispite, cu scopul de a ne orienta in permanenta catre vesnicia imparatiei. Ne ingaduie bucurii si impliniri, toate ca pregustare a raiului. Nasterea noastra in viata imediata este, cu alte cuvinte, pregatire permanenta pentru viata cea vesnica.
Fratele nostru Valeriu a primit din mana Domnului bucuria si implinirea, dar a gustat si din incercarile vietii. A fost un crestin care a inmultit talantii primiti si ne-a invatat pe toti despre binefacerile cartii, slujirea lui principala fiind cercetarea si scrierea faptelor vrednice ale inaintasilor nostri. in aceasta munca a ostenit si pentru studierea trecutului Bisericii Ortodoxe din Banat si, ca profesor la Facultatea de Teologie – Istorie din Caransebes, a impartasit studentilor cunostintele cercetarii sale. Iata cateva din bucuriile ce i-au fost randuite de Sus! Dar a fost incercat si cu ispite si suferinte care i-au fost indemn pentru vesnicie.

Dumnezeu sa deschida imparatia Sa cea cereasca pentru robul sau Valeriu, fratele nostru, si sa-l aseze cu Dreptii spre vesnica pomenire. Amin.

† LUCIAN, Episcopul Caransebesului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.