Biserica Luterana a Americii ii accepta de acum pe pastorii homosexuali

Lacasuri Ortodoxe: din WASHINGTON
Biserica protestanta luterana americana, numarand 4,6 milioane membri in Statele Unite, accepta ca pastorii homosexuali care traiesc in cupluri, sa isi exercite functia, conform unei motiuni votate in Minneapolis (nord).


Biserica Evanghelica Luterana din America (ELCA), formata din circa 10.000 de congregatii in Statele Unite, a votat vinerea trecuta (21 august 2009), cu 559 de voturi contra 451, in urma unei dezbateri aprinse, un mandat legislativ prin care care pastorii "care traiesc intr-o relatie homosexuala durabila si monogama” sa isi exercite functia in sanul bisericii.

Am votat "pentru a acorda pastorilor homosexuali si lesbienelor posibilitatea ca ei, traind in cadrul unei relatii angajate, sa practice preotia in biserica”, a declarat sambata catre AFP, John Brooks, purtatorul de cuvant al ELCA.

Protestantii luterani care practica Euharistia ii acceptau deja pe pastorii homosexuali, atata timp cat acestia traiau in celibat.

"Nu suntem primii" in Statele Unite, a declarat John Brook. Alte cateva biserici protestante, inclusiv Biserica episcopaliana americana, permit hirotonirea pastorilor homosexuali.

Conventia, care a reunit timp de trei zile aproximativ 2.000 de delegati, dintre care 1.000 cu drept de vot, a fost caracterizata prin dezbateri intense, a recunoscut John Brook: "Exista diferente de interpretare a Scripturii pe aceasta tema. Fiecare si-a expus propriul punct de vedere, propria interpretare. Au fost dezbateri aprinse, dar civilizate", a mai declarat acesta pentru AFP.

Dintre cei ce s-au opus deschiderii misiunii pastorale fata de cuplurile homosexuale, Rev. Richard Mahan, din cadrul Congregatiei Virginia de Vest, a declarat ca hotararea este in contradictie cu invataturile Bibliei.

"Eu nu vad cum biserica, pe care o cunosc de 40 de ani, poate sa ingaduie ceea ce Dumnezeu condamna. Nu se spune nicaieri in Scripturi ca homosexualitatea si casatoria intre doua persoane de acelasi sex este acceptabila in ochii lui Dumnezeu", a sustinut acesta in timpul dezbaterilor.

Motiunea nu foloseste insa formularea de: "mariaj" homosexual.

in ideea tolerantei, episcopul unei congregatii din Illinois (nord), Gary Wollersheim, a afirmat ca, din punctul sau de vedere, este "o chestiune de dreptate, de intelegere si ospitalitate. Asta este ceea ce Iisus vrea sa vada la noi ca implinim".

Avand in vedere diferenta de pozitii, congregatiile au amenintat sa paraseasca Biserica. "Ramane de vazut", a declarat John Brook, adaugand: "Speram ca biserica va ramane unita".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.