publicat în: Arhivă

Un episcop anglican britanic s-a decis sa se converteasca la catolicism

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Un episcop anglican britanic s-a decis sa se converteasca la catolicism

Un episcop anglican britanic, opozant al hirotoniei femeilor, a decis sa se converteasca la catolicism, conform mai multor rapoarte ale mass-media de duminica, 17 octombrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Simt ca nu mai am alta solutie decat sa parasesc Biserica (anglicana) si sa accept oferta Papei", a spus Episcopul John Charles Broadhurst, citat de Sunday Telegraph.

Biserica Anglicana a fost "fascista prin comportamentul sau, marginalizandu-i pe cei ce se opun hirotoniei femeilor", a spus reverendul, casatorit, tata a 4 copii, care oficiaza slujbele parohiei de Fulham, din sud-vestul Londrei.

Convertirile sunt autorizate de Vatican, care accepta ca noii credinciosi sa-si pastreze o parte din randuielile proprii. Cu toate acestea, un episcop anglican casatorit nu-si poate pastra rangul de episcop in Biserica Catolica, devenind un simplu preot.

La sfarsitul anului 2009, Vaticanul a promulgat o constitutie apostolica – nume dat celor mai importante legi ale Bisericii – prin care este permisa convertirea colectiva la catolicism a anglicanilor care se opun evolutiilor recente din Biserica lor, cum ar fi hirotonirea femeilor si binecuvantarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

La data anuntarii acestei deschideri, Vaticanul a atras deja "20-30 de episcopi si sute de credinciosi”, anglicanii putand reveni astfel in sanul Romei, la aproape 500 de ani de la schisma anglicana, care a avut loc in 1534, aminteste France Presse.

”Dezertarea” Episcopului Broadhurst are loc la cateva saptamani dupa vizita istorica a Papei Benedict al XVI-lea in Regatul Unit (eveniment transimis LIVE de Lacasuri Ortodoxe). in timpul acestei vizite, Papa l-a beatificat pe cel mai renumit anglican convertit la catolicism, cardinalul John Henry Newman, a carui convertire a starnit un adevarat scandal in Anglia victoriana, in secolul al XIX-lea.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010