Episcopul de Ratisbonne intentioneaza sa tina muzica pop (pop music) departe de Biserica

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin
Episcopul de Ratisbonne intentioneaza sa tina muzica pop departe de Biserica

Episcopul catolic de Ratisbonne (sudul Germaniei) urmareste sa indeparteze muzica pop de Biserica, dorindu-si o intoarcere la muzica liturgica in timpul nuntilor, deci la o abandonare a coloanei sonore pop, romantice sau clasice.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Un cantec, desi, poate departe de valoarea lui Elton John sau a lui Andrea Bocelli, trebuie adaptat total la nevoile liturgice", pledeaza Episcopul Gerhard Ludwig Müller, intr-un articol publicat in jurnalul de specialitate "Serviciul (slujba) religios”, citat de cotidianul Sueddeutsche Zeitung luni, 18 octombrie 2010.

"Organizarea unei nunti nu poate sa se indeparteze de normele generale ale muzicii liturgice si ale Bisericii", spune eparhul intr-un text postat in paralel si pe site-ul propriu, citat de AFP.

in caz de dubii, preotii sunt invitati sa studieze cataloagele cu cantarile obisnuite ale Bisericii sau Instructiunile publicate de Vatican in 1967, "Musicam Sacram", se aminteste in document.

Chiar si piesele clasice precum "Marsul Nuptial" al lui Felix Mendelssohn sau marsul lui Richard Wagner nu sunt bine vazute in ochii prelatului, care le respinge in totalitate, “acestea clasandu-se in randul muzicii de divertisment".

"Celebrarea casatoriei civile este locul potrivit pentru aceasta muzica, dar cu siguranta nu si ceremonia religioasa", conchide textul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.