Sondaj: Doi din trei rusi se declara incantati de slujirea patriarhului Kirill

procentaj

Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii este o personalitate cunoscuta de majoritatea rusilor, potrivit unui sondaj realizat in perioada 22-23 ianuarie de VTsIOM (All-Russian Public Opinion Research Center, VCIOM), in 46 regiuni din Rusia, precizeaza Interfax. 70 % dintre cei intervievati au precizat corect numele primatului Bisericii Ortodoxe Ruse, fata de 68 % in 2009.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Putin peste 27 % dintre respondenti nu au cunoscut numele patriarhului, fata de 26 % in 2009, iar cei mai multi dintre ei sunt tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani, din regiunea Volga, dar si din zonele rurale, cu mai putina educatie.

Cei mai multi dintre cei care stiu cine este capul Bisericii Ortodoxe Ruse il privesc cu respect, iar numarul acestora creste in fiecare an (53 % in prezent, fata de 44 % in 2009). Procentul celor care au incredere in patriarhul Kirill a crescut la 25 %, de la 21 %.

Multi vorbesc despre patriarh cu simpatie (24 %), alti 23 % au spus despre el ca le umple inimile de speranta, iar 11 % au declarat ca il admira.
68 % dintre intervievati considera ca politica bisericeasca urmarita de patriarh reflecta interesele publice din Rusia, comparativ cu 64 % de anul trecut. Cei mai multi dintre cei care cred acest lucru sunt credinciosi ortodocsi in varsta, sau locuitori din sudul Rusiei. Numai 4 % dintre respondenti nu sunt de acord cu acest lucru.

Patriarhul Kirill a fost inscaunat pe 1 februarie 2009, la catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.