80% dintre preotii catolici austrieci sustin eliminarea celibatului obligatoriu

Lacasuri Ortodoxe: din Viena – Austria
80% dintre preotii catolici austrieci sustin eliminarea celibatului obligatoriu

Aproximativ 80% dintre preotii austrieci doresc ca Biserica sa nu ii mai oblige pe barbatii care doresc sa fie preoti sa ramana necasatoriti, punand astfel sub semnul intrebarii unul dintre principiile majore ale catolicismului, potrivit unui studiu publicat luni, 28 iunie 2010.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu (cell extract)


Institutul de sondaj GfK a chestionat 500 de clerici, in cadrul unei emisiuni a televiziunii publice ORF.

Sondajul telefonic a aratat ca la baza ar sta ideea unei Biserici “mai moderne”: majoritatea (51%) a votat in… favoarea hirotonirii femeilor.

Episcopii austricei cerusera de altfel Vaticanului sa se gandeasca asupra celibatului si a rolului femeilor.

Problema celibatului, specifica religiei catolice, in randul religiilor monoteiste, a fost discutata periodic, dar Vaticanul a refuzat pana sa conteste aceasta traditie.

Preotii austrieci, au mai luat pozitie si fata de scandalurile vizand abuzurile sexuale si maltratarile legate de institutiile catolice, dezvaluite incepand cu luna martie 2010. in timp ce 2/3 dintre ei considera ca Biserica austriaca, care a infiintat o comisie si un fond de indemnizatii, a reactionat bine, 51% judeca negativa actiunea Vaticanului in aceasta chestiune.
Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.