Belgienii sustin ca nu sunt deranjati deloc de purtarea insemnelor religioase

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Belgienii sustin ca nu sunt deranjati deloc de purtarea insemnelor religioase

Majoritatea belgienilor se declara nederanjati de purtarea simbolurilor religioase distinctive, dar populatia este mai nelinistita totusi fata de portul burqa, respins cel mai tare, concluzioneaza un sondaj de opinie publicat sambata in cotidianul Le Soir.


Conform sondajului, 13% dintre cei 1205 respondenti pretind ca nu sunt deranjati de simbolurile religioase, cum ar fi crucile crestine, kippa evreiasca si voalul islamic.

Este la fel de adevarat insa, ca tot aici, 8 din 10 persoane nu isi afiseaza convingerile lor religioase. Aceasta proportie se modifica insa daca ii excludem pe catolici: doar o treime dintre adeptii altor religii nu isi afiseaza semnele distinctive ale religiei lor.

in randul celor 15% dintre respondenti care s-au aratat deranjati de simbolurile religioase, burqa (voalul integral musulman) pare a deranja cel mai mult (91%). Apoi urmeaza niqab-ul (baticul care nu dezvaluie decat ochii),54% dintre ei, si hijab-ul (care arata fata) 24%.

Sondajul, publicat in aceasta sambata, 20 februarie 2010, a fost efectuat prin telefon de "Dedicated Research", precizeaza AFP, citat de La Croix, la mijlocul lunii ianuarie, pe un esantion reprezentativ al populatiei belgiene, cu varste cuprinse intre 16 si 75 de ani.

© Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.