4 ani de la hirotonia in arhiereu: PS Parinte Episcop-vicar Paisie Lugojanu

4 ani de la hirotonia in arhiereu: PS Parinte Episcop-vicar Paisie Lugojanu

Vineri, 19 februarie 2010 s-au implinit patru ani de cand Preasfintitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu a fost hirotonit arhiereu in catedrala mitropolitana din Timisoara, urmare alegerii sale in functia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.


Preasfintitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu s-a nascut la 24 octombrie 1971, in localitatea Curtea de Arges (judetul Arges), din parintii ortodocsi Florea si Milica. ?coala generala (clasele I-VIII) a urmat-o in Curtea de Arges, apoi liceul Agroindustrial din aceeasi localitate (1986-1990). Venind la Timisoara a urmat Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara (1991-1997), apoi Facultatea de Teologie ortodoxa din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (1997-2001), la aceasta din urma obtinand titlul de licentiat in Teologie cu lucrarea: "Aspecte ale crestinismului in primele trei secole (Biserica Primara)".

A fost tuns in monahism la catedrala episcopala din Gyula (1999), hirotonit ierodiacon (6 august 1999) si ieromonah (7 august 1999). A fost numit de catre episcopul Sofronie al Gyulei superior al Paraclisului episcopal din Bichis (2001-2006) si eclesiarh al catedralei episcopale din Gyula (2002-2006). in acelasi timp este secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria (2003-2006) si preot slujitor in parohia Otlaca Pusta (2003-2006) si in alte parohii, cu delegatia Chiriahului. in parohia Otlaca Pusta a asigurat si predarea orelor de Religie pentru copiii romani de la scoala generala.

Este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei in 9 februarie 2006, la propunerea inaltpreasfintitului Mitropolit Nicolae al Banatului, cu titlul "Lugojanu" si instalat in catedrala mitropolitana din Timisoara in Duminica din 19 februarie acelasi an, in prezenta tuturor ierarhilor din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului.

Multi de viata, cu pace, sanatate si slujire arhiereasca rodnica de la Bunul Dumnezeu!

„intru multi ani Stapane!”.

MITROPOLIA BANATULUI

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.