Arbitrajul Bisericii in sistemul bancar rusesc

debit card Reprezentanti ai mai multor banci importante din Rusia au afirmat necesitatea de a elabora instrumente financiare bazate pe principii de etica economica ortodoxa. „Bancile de top din tara sunt de acord ca arbitrajul spiritual si indrumarea duhovniceasca a institutiilor religioase – in primul rand a Bisericii Ortodoxe Ruse – la activitatile financiare, ofera un model obiectiv de management responsabil si corect, fiind de actualitate si necesare mai mult ca niciodata”, a precizat secretarul executiv al Consiliului Patriarhal pentru Economie si Etica, Pavel ?askin, pentru Interfax, insumand rezultatele unei mese rotunde cu privire la serviciile bancare ortodoxe, care a avut loc la Moscova.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Evenimentul, sub auspiciul Lecturilor Internationale de Craciun, a fost onorat de Asociatia Bancilor din Rusia, Asociatia Bancilor Regionale din Rusia, Vneseconombank, Gazprombank, Alfabank, Interprombank, Millenium Bank, GE Money Bank, Banca Internationala de Dezvoltare, UBI Banca (Italia).
Potrivit lui ?askin, bancherii au spus ca afacerile conforme cu morala sunt o componenta a vietii sociale, in timp ce criza de incredere, neglijarea reputatiei de bussines-man in mediul de afaceri sunt absolut inacceptabile.

„Imoralitatea in economie, goana dupa profit cu orice pret, solutionarea problemelor conjuncturale in detrimentul unor proiecte strategice pe termen lung, impiedica dezvoltarea continua a tarii. Dimpotriva, comunitatea bancara considera ca relatiile de onestitate si moralitate, cu partenerii si clientii, reprezinta cheia esentiala a succesului economic pe termen lung, iar cei care neaga acest lucru nu au dreptul moral de a fi numiti bancheri profesionisti”, a subliniat majoritatea vorbitorilor la masa rotunda.

Corespondentul Interfax mai precizeaza ca a avut loc un dialog viu in jurul diferitelor forme practice de participare a organizatiilor religioase la viata economica a tarii si a consolidarii institutiilor financiare in coordonarea eforturilor comune, pentru elaborarea de instrumente financiare bazate pe principii de etica ortodoxa in management.
„Participantii au conchis ca este posibil sa fie reglate anumite instrumente financiare, bazandu-se pe etica Ortodoxiei. Mai multe banci, inclusiv cele de top, sunt deschise unui astfel de dialog si sunt gata sa utilizeze aceste instrumente in activitatea lor, dupa ce Patriarhul Kirill le aproba. Vom prezenta impreuna un pachet cu asemenea propuneri Prea Fericirii Sale, in viitorul apropiat”, a spus ?askin.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.