Episcopia Aradului a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie

Episcopia Aradului a fost ridicata, in data de 28 noiembrie 2009, la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfintitul Timotei a fost ridicat in rang de Arhiepiscop.

Ceremonia a avut loc la Catedrala „Sfanta Treime” din municipiul Arad, imediat dupa savarsirea Sfintei Liturghii oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de 14 ierarhi, informeaza Radio TRINITAS, citat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.


in cuvantul rostit cu acest prilej, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a aratat ce a stat la baza ridicarii Eparhiei la rang de Arhiepiscopie: „Episcopia Aradului este ridicata la rang de Arhiepiscopie, potrivit hotararii Sf. Sinod si potrivit vredniciei si statorniciei in credinta a acestei eparhii. Aici la Arad ne aflam intr-o cetate a credintei crestine, care are inceputuri mult mai vechi decat eparhia ca atare. in partile acestea au existat sfinti daco-romani, au existat episcopi in sec al VIII-lea, au existat marturisitori ai credintei care impreuna se roaga in ceruri ca Hristos Domnul sa ajute pe slujitorii Lui si pe toti credinciosii Lui sa se pregateasca pentru a intra in imparatia Cerurilor.”

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai mentionat apoi ca nu intamplator a fost aleasa aceasta data a ridicarii Episcopiei la rang de Arhiepiscopie: „Suntem bucurosi ca aceste evenimente au loc acum, inainte de a praznui ziua nationala bisericeasca, Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor romanilor crestini, si in apropiere de ziua nationala civila, 1 decembrie. Este semnificativ faptul pentru ca aici la Arad in 1918 s-a plamadit, s-a incurajat, s-a gandit in mod sistematic si eficient Unirea cea mare din 1918, iar Consiliul National pentru unirea Transilvaniei cu Patria Mama, a tinut o multime de sedinte chiar in resedinta Episcopiei. Toate acestea se leaga, demnitatea bisericeasca, cu demnitatea romaneasca nationala si cu bucuria de a impartasi si altora bucuria proprie si de a arata comuniunea frateasca cu toti cei care marturisiti credinta crestina, avand constiinta ca oricat am facut, este loc de mai bine.”

La randul sau inaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a multumit celor prezenti si a vorbit despre importanta zilei de astazi: „Este zi de praznic, ajun de sarbatori religioase si nationale, cand fiinta noastra se simte inaltata. Fiecare participant incearca in chip firesc emotii de diferite intensitati, simtim laolalta cu toti ca este o sarbatoare a bisericii , ca si a tarii, a intregului popor drept credincios, inscriindu-se cu precadere in cronica locului acestei cetati sub ocrotire cereasca. Drept aceea, Preafericite Parinte Patriarh Va rog sa imi ingaduiti a Va exprima intreaga gratitudine pentru ceea ce ati facut spre cinstirea si folosul Eparhiei Aradului de mai multa vreme, iar acum, prin inaltarea in rangul ecleziastic dupa ce cu un an in urma ati binecuvantat Altarul in care s-a slujit Sf. Liturghie. insotim multumirea intregului cler si popor cu asigurarea ascultarii fiesti si cu cele mai alese dorinti de sanatate, viata indelungata si marete faptuiri spre propasirea bisericii strimosesti si a patriei dragi.“

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.