publicat în: Arhivă

Puterea indoneziana, somata sa ia masuri privind recrudescenta atacurilor declansate impotriva bisericilor crestine

Lacasuri Ortodoxe: din Jakarta/AFP
Atacurile impotriva bisericilor crestine din Indonezia au crescut

Aparatorii drepturilor omului in Indonezia au cerut puterii sa actioneze ferm impotriva recrudescentei atacurilor contra lacasurilor crestine de cult, din ultimii doi ani.

"Grupuri violente de orientare anticestina" au incalcat libertatile religioase de 28 de ori de la inceputul anului, in timp ce 17 cazuri fusesera raportate in 2008 si 18 in 2009, a indicat institutul Setara pentru democratie si pace, intr-un raport.


Aceste violente, comise adesea de organizatii radicale musulmane, au dus la distrugerea, partiala sau totala, sau la inchiderea mai multor biserici, a declarat institutul reunit in Jakarta.

"Astfel de incidente incalca legea si drepturile omului. Presedintele si guvernul au fost foarte tacuti in ce priveste acest subiect si nu le garanteaza securitatea cetatenilor in cauza", a afirmat cu regret Bonar Tigor Naipospos, director adjunct al Setar .

"Nu putem permite ca astfel de acte sa continue, pacea fiind amenintata in aceasta tara", a adaugat el.

Constitutia Indoneziei, tara cea mai populata din lumea musulmana, cu aproape 90% din populatie pretinsa islamista, garanteaza libertatea cultului.

Valul de incidente a facut sa creasca numarul crestinilor "speriati”, a marturisit Parasian Hutasoit, purtatorul de cuvant al unei biserici protestante constransa sa se inchida, din cauza unui grup militant musulman din Bekasi, o suburbie a Jakartei.

Parlamentarii au declarat recent ca guvernul interzice Frontul Aparatorii Islamului (FPI), o militie radicala cunoscuta pentru operatiunile sale dure in "restabilirea ordinii morale" si in lupta impotriva "crestinismului".

Indonezia, unde marea majoritate practica o forma moderata a Islamului, a fost scena unor violente grave inter-religioase la inceputul anilor 2000, in special in Moluccas si Sulawesi (Celebes), unde mai multe mii de oameni au fost ucisi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010