Libertatea constiintei si Statul laic, amenintate in Rusia

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Libertatea constiintei si Statul laic, in pericol in Rusia

Libertatea constiintei si Statul laic sunt in pericol in Rusia, au declarat luni, 25 ianuarie 2010, aparatorii drepturilor omului, care au denuntat in special utilizarea sporita a urmaririi penale pentru extremismul religios.


Un raport al Institutului libertatii de constiinta si al Grupului de la Helsinki denunta utilizarea nejustificata a legii impotriva extremismului, ca instrument de presiune, alaturi de restituiri "ilegale" de bunuri catre Biserica Ortodoxa Rusa si de introducerea cursurilor de religie ortodoxa in scoala.

Libertatea constiintei si Statul laic, in pericol in Rusia

"E nevoie de reforma, pentru a putea asigura respectarea libertatii de constiinta”, a declarat Bourianova Serghei, un membru al institutului, calificand drept "catastrofal” bilantul pe 2009, in timpul unei conferinte de presa.

"Legea impotriva extremismului este folosita astazi ca articol al codului penal sovietic de reprimare a activitatilor anti-sovietice", a declarat Vladimir Oivine, administrator de site religios.

Libertatea constiintei si Statul laic, in pericol in Rusia

Urmaririle penale pentru extremism sunt concentrate in special asupra musulmanilor, fortele de ordine utilizand termenul absurd de “islam netraditional" pentru a-si justifica investigatiile – a declarat Elena Riabinina, expert al asociatiei “Memorial” pe problemele cu are se confrunta refugiatii originari din republicile musulmane ale Asiei Centrale.

"Mai mult de 500 de verificari" au avut loc in 2009, la adresa Martorilor lui Iehova", din ordinul Procurorului General al Rusiei", mai noteaza raportul. "Nicio incalcare in urma careia sa fie interzisa organizatia nu a fost descoperita, dar procurorii continua inspectarile".

Libertatea constiintei si Statul laic, in pericol in Rusia

"Procese masive indreptate impotriva Martorilor lui Iehova s-au desfasurat in Germania nazista si in Uniunea Sovietica. Noi nu urmam celor mai bune modele", a spus Oivin.

Ca victima se plange mai nou si Biserica Ortodoxa Rusa Autonoma, o ramura disidenta a Ortodoxiei, careia i-au fost confiscate 10 biserici in 2009, in regiunea Suzdal (200 km est de Moscova).

© Carmen_Ana / redactie – informatie publicata in saptamanalul "Monitor Lacasuri Ortodoxe" (2/2010)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.