Presa occidentala: “O biserica uniata discriminata. Romania condamnata de catre Curtea Europeana” – Parohia Sambata Tibor

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul European)
Presa occidentala: "O biserica uniata discriminata. Romania condamnata de catre Curtea Europeana"

Presa occidentala a publicat articole, prin care se arata ca Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana pentru discriminare religioasa privind cultul greco-catolic, in ce priveste situatia Parohiei Sambata Tibor.


Redam in cele ce urmeaza cateva fragmente, asa cum se prezinta ele in presa din occident:

Presa occidentala: "O biserica uniata discriminata. Romania condamnata de catre Curtea Europeana" – Parohia Sambata Tibor

"Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat, marti 12 ianuarie 2010, Romania, pentru discriminare religioasa si refuz privind dreptul unei parohii greco-catolice de a folosi un edificiu ortodox si dreptul de a protesta in instanta de judecata."

"Parohia Greco-Catolica Sambata Tibor (de rit greco-catolic), s-a plans la Curtea Europeana de refuzul instantelor romane "in a se pronunta asupra dreptului sau de a folosi o cladire de cult ortodox”.

"Judecatorii europeni i-au acordat castig de cauza, motivand ca tratamentul diferentiat fata de biserica, privind dreptul de acces la justitie, ar fi fost intr-adevar discriminatoriu, "justificat doar prin apartenenta la religia greco-catolica".

"Biserica greco-catolica a fost tratata in mod diferit de la alte parohii in care se inregistrasera dispute similare, fara o justificare obiectiva si rezonabila", conform judecatorilor, care au hotarat o despagubire de 15.000 de euro solicitantului, pentru toate prejudiciile suferite.

Presa occidentala: "O biserica uniata discriminata. Romania condamnata de catre Curtea Europeana" – Parohia Sambata Tibor

"Litigiul a avut la baza dizolvarea bisericii uniate, in 1948, si transferul ei catre ortodocsi", afirma presa occidentala, nespecificandu-se istoria completa a acestor actiuni.

"in 1990 – afirma presa occidentala – dupa recunoasterea greco-catolicilor, reprezentantii bisericii, care insemnau aproximativ 28% din populatia Sambetei, au cerut ortodocsilor sa le permita oficierea slujbelor in biserica lor, alternand cu slujbele ortodoxe.

Dar, ortodocsii au refuzat, sustinand ca cladirea bisericii a fost proprietatea lor ani de zile si ca greco-catolicii si-ar putea construi propria biserica."

Presa occidentala: "O biserica uniata discriminata. Romania condamnata de catre Curtea Europeana" – Parohia Sambata Tibor

"Parohia Sambata nu putea apela la instanta, continua surse din presa occidentala, intrucat legea romana prevede ca "litigiile referitoare la dreptul de proprietate sau de utilizare a cladirilor religioase tin de competenta exclusiva a comisiilor mixte", si nu de tribunal. incercarea de a forma o comisie mixta, pentru Sambata, a esuat."

Pentru judecatorii europeni de la Strasbourg, legea romana ar trebui sa fie modificata, intrucat “ea ar contine lacune legislative care ar putea bloca dreptul de acces la instanta".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.