21 ianuarie: BUCURESTI – Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Hodighitria” de la Biserica Mihai Voda – Bucuresti

Intr-o publicatie ASA – Bucuresti, parintele Adrian Beldianu de la Biserica Mihai Voda marturiseste despre descoperirea valorii Icoanei de la Sfantul Munte Athos, detinuta de biserica. In ziua de 18 aprilie 1994, Icoana a fost gasita fierbinte. Parintele s-a hotarat sa o dea imediat spre restaurare, ea fiind intr-o stare nu foarte buna.

©Culegere de date, interpretare si redactare text: Lacasuri Ortodoxe

Doamna Irina Predescu, restaurator specialist de icoane cantacuzine, s-a aratat foarte interesata de acest lucru, observand pe ea o inscriptie cu numele „Odighitria” si un an de donatie, 1666, de catre monahul Ioan de la Rusicon. Pe spatele Icoanei se afla paramanul calugaresc (purtat de calugari cateva zile dupa calugarire), motiv pentru care Icoana se numeste si „Paramythia”.

In timp ce parintele culegea date despre istoricul si slujba Icoanei, de la Manastirea Xenofon din Sfantul Munte, Icoana singura s-a descoperit a fi facatoare de minuni. Mai Intai, la zilele de praznuire a Maicii Domnului, Fecioara Maria din Icoana Isi schimba fata, se Imbujoreaza, Isi misca buzele. La momente mai grele pentru biserica, Maica Domnului se Intristeaza, lucru vizibil In Icoana.

©Culegere de date, interpretare si redactare text: Lacasuri Ortodoxe

Mai multe persoane care s-au rugat Inaintea Icoanei, pentru vindecarea sterilitatii, s-au vindecat.

Acestea au citit Paraclisul Icoanei Maicii Domnului si Acatistul Bunei Vestiri. Multe alte feluri de neputinte si boli s-au vindecat prin rugaciune si mila Maicii Domnului. Din istoricul Icoanei se desprinde si faptul ca este izbavitoare de cancer.

La manastirea Xenofon din Sfantul Munte se afla o Icoana asemanatoare cu aceasta, care poarta acelasi nume, „Odighitria” („Hodighitria”), datata 1786. Se presupune ca Inaintea acestor doua Icoane a mai existat o alta, care le-a servit de model, In prezent pierduta sau ascunsa, Intrucat „icoanele noi se pictau dupa cele vechi facatoare de minuni, dupa un ritual foarte strict. Adica: Icoana facatoare de minuni se spala cu apa curata (prima apa scoasa din fantana In ziua aceea). Apoi, cu apa astfel sfintita, se spala lemnul icoanei celei noi, gata pregatit pentru a fi pictat, pentru ca darul primei icoane sa treaca la urmatoarea”, ne spune parintele Adrian de la Mihai Voda (de pe str. Sapientei).

©Culegere de date, interpretare si redactare text: Lacasuri Ortodoxe

Maica Domnului sa ne binecuvanteze!

Biserica Manastirii Mihai Voda este una din bisericile ce au fost vizate pentru demolare, In timpul regimului comunist. Ea a fost translatata In panta, de pe dealul pe care fusese ctitorita de Mihai Viteazul, In anul 1985, pe o distanta de 289 m.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.