publicat în: Arhivă

Doi ani de la intronizarea Patriarhului Kirill

Chiril, patriarhul Rusiei Protopopul Vsevolod Chaplin, conducatorul Departamentului pentru Relatii Bisericesti si Sociale al Patriarhiei Moscovei, l-a prezentat pe patriarhul Kirill drept unul dintre liderii religiosi ai lumii contemporane, cu ocazia aniversarii, la 1 februarie 2011, a doi ani de la intronizarea sa ca patriarh al Moscovei si al intregii Rusii. „Inteligenta patriarhului Kirill si capacitatea sa de a actiona potrivit diferitelor circumstante, il plaseaza intre primii trei lideri religiosi ai lumii. in mod evident, ideile si faptele sale nu se vor directiona numai spre Rusia”, a precizat pr. Vsevolod intr-un articol, publicat de jurnalul Izvestia marti, 1 februarie 2011, dupa cum specifica Interfax.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Patriarhul ia in calcul, intre obiectivele sale principale, recrearea Sfintei Rusii, ca un conglomerat de nationalitati diferite, de culturi, generatii si opinii politice. Totii fiii Bisericii Ortodoxe Ruse, indiferent daca sunt din Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, Ucraina, Moldova sau Japonia, ii sunt acestuia la fel de dragi, mai spune protopopul. Dar patriarhului ii pasa si de ceea ce se intampla in orice tara si oricarei persoane, fie si departata de crestinism, a adaugat preotul citat.

Publicul trebuie sa asculte apelul patriarhului pentru unitatea civila in jurul valorilor comune, unitate ce nu poate fi schimbata in functie de circumstante, a mai spus preotul.

„Aceste valori exista si sunt respectate in Rusia: setea de adevar, libertate, dreptate, cinste, ca deschidere a fiecarui individ si a poporului in general; suprematia spiritului asupra materiei si preocuparea fata de comunitate in primul rand, si abia in al doilea rand pentru bunul propriu. Biserica va incerca sa consolideze aceste valori in viata individuala, sociala si a statului”, a spus parintele Vsevolod.

Patriarhul Kirill a fost intronizat acum doi ani, fiind al 16-lea cap al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cu ocazia aniversarii, Patriarhul a slujit Sfanta Liturghie la catedrala Hristos Mantuitorul, dupa care a urmat o ceremonie de felicitare, iar seara, o receptie la Gostiny Dvor.
Un sinod al episcopilor a fost convocat la Moscova, in aceeasi catedrala, pentru data de 2 februarie 2011.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011