(VIDEO – AUDIO) Surprinsi de frumusete

Vizitatorii platformei Lacasuri Ortodoxe sunt deja obisnuiti cu activitatea deosebita din Episcopia Caransebesului. Vizite in mai multe parohii (la distante destul de mari una de cealalta) de multe ori in aceeasi zi, sfintiri de Biserici si Manastiri, sfintiri de troite si pelerinaje in mijlocul multimii de oameni care isi arata in permanenta aprecierea, dragostea si multumirea in fata episcopului care astfel ii pastoreste – acestea sunt principalele repere in prezentarea activitatii PS Lucian Mic.


Preasfintitul Lucian – dupa cum afirma in aceasta zi, la ceas aniversar, si Permanenta Consiliului Eparhial al Episcopiei, in paginile site-ului propriu – si-a dedicat inca din tinerete viata slujirii Bisericii Ortodoxe prin imbratisarea vietii monahale si a misiunii preotesti, fiind nascut la data de 9 septembrie 1970, in municipiul Arad.

Dupa un parcurs remarcabil, odata cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebes prin numirea in functia de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului a Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, in 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebesului la propunerea inalt Prea Sfintitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, iar pe 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebesului in catedrala Episcopala „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebes.

Cu toate aceste recomandari si “intimidati” fiind de dinamicitatea procesului pastoral in aceasta Eparhie, am hotarat sa ne deplasam ieri, in data de 8 septembrie 2009, la praznicul Nasterii Maicii Domnului, in orasul statiune Baile Herculane, la Manastirea care si-a sarbatorit hramul.

Cu acest prilej Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului, avea sa savarseasca Sfanta Liturghie arhiereasca in centrul civic al orasului, alaturi de un numeros sobor de preoti si diaconi, intr-un foisor amenajat special, pe locul unei vechi Biserici.

Momentele traite cu aceasta ocazie s-au dovedit a fi de nedescris.
O sarbatoare laica – a zilelor orasului Herculane – parea ca isi pune deja amprenta asupra intregului oras, dar si asupra partii rezervata statiunii. O serie de pregatiri, amenintau deja, din seara de 7 septembrie (la ora de vecernie), sa deranjeze linistea muntelui in ziua ce urma: chioscuri ridicate peste noapte, corturi cu mese, gratare, probe ale instalatiilor de sunet care demonstrau apropierea unui program de discoteca…

Nimic nu lasa sa se intrevada minunea din dimineata zilei urmatoare: 8 septembrie, Praznicul Nasterii Maicii Domnului, atunci cand un oras intreg, pregatit parca de desfatari mult prea lumesti, a ingenuncheat in liniste la picioarele arhiereului sau, in timpul unei Sfinte Liturghii de o frumusete si randuiala impecabile.

Pe tot parcursul acestei Sfinte Liturghii Arhieresti intreaga zona centrala a orasului, terasele si mesele vanzatorilor au ramas pustii. Foisorul a adunat in jurul sau, in scurt timp, intreaga populatie – atat localnicii cat si persoanele aflate la tratament.

Acesta este momentul din care practic… cu totii am ramas fara cuvinte.

Au incremenit asa, oameni si locuri. Au ramas locului pentru slujire, pentru multumire, aparati de jur-imprejur de munti impaduriti, priviti de cerul senin si incalziti de apele termale ale pamantului… Iar in inimi, patrunzandu-le cuvintele rostite cu traire ale Arhiereului: “Osana… Osana”


Am incercat… desi tehnic nu foarte pregatiti pentru inregistrare, sa surprindem pentru Dvs. (o parte) video si (o parte) audio, din frumusetea de nedescris a acestei slujbe oficiata in cinstea marelui praznic ortodox al Maicii Domnului, exact asa cum se cuvine.

Surprinsi de frumusete (si acum intelegem adevarata insemnatate a acestui cuvant) si, cu emotia ramasa in suflete, incantati si mutumind pentru ceea ce am trait, ne alaturam si noi (prin acest dar) la ceas aniversar, urarii Permanentei Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebesului, dorind Preasfintitului Parinte Episcop Lucian, ani multi cu sanatate, avand aceeasi bunatate, blandete si dragoste de Biserica si semeni, rugand pe Dumnezeu sa-l pazeasca iNTRU MULTI ANI!

Pentru INREGISTRAREA VIDEO – AUDIO dati click aici:

Un articol KSLCatalin (admin. Lacasuri Ortodoxe) – 2009

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.