Hramul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul praznuit la Schiturile Troianu si Cornet

Hramul „Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul” praznuit la Schitul Troianu

Duminica, 29 august 2010, In Duminica a XIV-a dupa Rusalii, cand crestinii ortodocsi au sarbatorit si „Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop –Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de peste 15 de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Schitul Troianu, din municipiul Ramnicu Valcea, care si-a serbat ocrotitorul – informeaza Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant media al Arhiepiscopiei Ramnicului, printr-o scrisoare transmisa pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian.


Sarbatoarea a Inceput cu slujba Privegherii, In seara zilei de 20 august, iar astazi a continuat cu Acatistul "Sfantului Ioan Botezatorul" si cu Sfanta Liturghie.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de Invatatura, In care a elogiat viata, activitatea si martiriul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul: „Chiar daca sarbatoarea de astazi a fost Intr-o zi de duminica, este o legatura stransa Intre Evanghelia In care ni se prezinta Nunta fiului de Imparat si cea Inchinata Sfantului Ioan Botezatorul pentru ca este vorba de Imparatia lui Dumnezeu la care am fost chemati toti oamenii si cea despre care vorbeste Proorocul In timpul misiunii sale pamantesti.

Cuvintele cu care si-a Inceput el misiunea le cunoastem cu totii, sunt aceleasi cuvinte pe care Hristos Domnul le-a folosit la Inceputul si In timpul activitatii Sale pamantesti: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor”… Invatam din Evanghelia de astazi, dar si din viata Sfantului Ioan Botezatorul, ca el este simbolul pocaintei, ca prin rugaciunile lui noi putem avea constiinta Impacata, ca luptandu-ne cu pacatul vom birui toate patimile.

Irodiada si Irod nu sunt personaje izolate, fiecare dintre noi putem deveni asemenea lor, pentru ca adeseori In viata ne comportam ca acestia, fiindca Ingaduim ca un om drept sau sfant sa fie tratat cu multa rautate si chiar sufletul lui sa fie umilit In prezenta noastra… Invatam de la Sfantul Ioan ca viata noastra nu trebuie sa fie plina de desfatari si de placeri trecatoare, si trebuie sa fie o viata In conformitate cu vointa lui Dumnezeu. Sensul vietii noastre nu este desfatarea materiala, ci viata spirituala. Adeseori se Intampla ca din cauza patimilor, sa pierdem sensul vietii spirituale si In loc sa cautam sfintenia, pacatul si placerile lumii acesteia ne cuprind fiinta si cautam lucrurile materiale…” , a spus Preasfintia Sa.

In cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit In diacon, tanarul teolog Mihai Cristian Mitu.
Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita o slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant asezamant.
La aceasta sarbatoare crestineasca au luat preoti de la parohiile urbane si numerosi credinciosi din Ramnicu Valcea si din Imprejurimi.


Slujba de Priveghere la Schitul Cornet

In dupa amiaza zilei de sambata, 28 august, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a participat la slujba de Priveghere de la Schitul Cornet, din satul Calinesti, judetul Valcea, care are hramul ”Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”.

Cu acest prilej Preasfintia Parinte Emilian a tinut un cuvant de Invatatura si a evidentiat schimbarile benefice facute la Schitul Cornet odata cu preluarea acestuia de catre Manastirea Cozia, subliniind aportul important al Parintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor si Schiturilor din Arhiepiscopia Ramnicului si Staret al Manastirii Cozia, Impreuna cu obstea de la Cozia.

Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.