PERICOLUL PAPISMULUI: Când un singur individ deține responsabilitatea întregii Biserici, orice presiune exterioară asupra sa poate afecta Biserica

“Voi spune poate un lucru oarecum neașteptat. De ce este periculos papismul? Cu siguranță pentru că papismul nu rezultă nici din Cuvântul lui Dumnezeu, nici din tradiția Bisericii. Voi oferi încă un argument complet diferit: papismul este periculos, deoarece este mult mai ușor să influențezi un individ, decât un grup de oameni. Un papă și un Patriarh care dorește să devină papă devin o țintă foarte atrăgătoare pentru puterile care există, iar o influență exterioară întreprinsă asupra unui individ poate afecta Biserica.

Când s-a dezvoltat sistemul de guvernare sinodal al Bisericii, sfinții apostoli au fost bine conștienți de ceea ce făceau. În contextul Imperiului Roman, era imposibil ca un singur individ să fi avut responsabilitatea întregii Biserici – într-adevăr, el putea fi arestat, putea fi convins să coopereze, putea fi speriat. Cu toate acestea, pericolele amintite aici nu înseamnă nimic atunci când Biserica este guvernată colegial, sinodal.

Prin urmare, și în timpul nostru, este necesar să se mențină guvernarea sinodală a Bisericii Universale. Nu contestăm primatul de onoare al Patriarhului Constantinopolului, dar nu suntem de acord cu nicio uzurpare a puterii universale. Patriarhul Constantinopolului, care locuiește pe teritoriul Turciei, este foarte vulnerabil personal și din acest motiv rămâne doar să ne rugăm ca Domnul să-l salveze de influențele care ar putea avea un efect periculos asupra vieții întregii Biserici“.

(Traducere Lăcașuri Ortodoxe, februarie 2020, a unui cuvânt rostit de Patriarhul Chiril al Rusiei, pe 4 noiembrie 2019, la o întrunire frățească în cerc restrâns, ce a avut loc la Catedrala Patriarhală “Adormirea Maicii Domnului”, din Kremlin, Moscova)
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.